Optimaal groendak met functionele oplossingen

Optimaal groendak met functionele oplossingen

23 februari 2017
Terug naar het overzicht

Het groendak wint aan populariteit. Niet alleen in de woningbouwsector, maar zeker ook in de utiliteitsbouw. Op steeds meer kantoren, scholen en gezondheidscentra bestaat het dak geheel of gedeeltelijk uit beplanting. Ook wordt het dak steeds vaker als terras gebruikt. Niet alleen in gebieden waar geen ruimte is voor een tuin; het dakterras wordt in toenemende mate ontworpen als extra buitenruimte. In al deze gevallen – of het nu gaat om een groendak, een daktuin of een dakterras – moet een duurzame overgang van dak naar gevel worden gecreëerd en andere voorzieningen worden getroffen. Roval Aluminium biedt hiervoor diverse praktische en duurzame oplossingen.  

Muurafdekkappen

Als dakrandafwerking voor het groendak kiezen steeds meer architecten voor de aluminium muurafdekkappen van Roval. Niet in de laatste plaats vanwege de esthetische kwaliteiten, maar ook vanwege de duurzame eigenschappen. De muurafdekkappen van Roval Aluminium zijn immers onderhoudsarm, razendsnel te monteren en hebben een zeer lange levensduur.

Klangensysteem

De basis van de muurafdeksystemen van Roval wordt gevormd door een slim klangensysteem, wat de montage uiterst eenvoudig maakt. De bevestigingsklang wordt op de dakrand gemonteerd, waarna de muurafdekkap door middel van een enkele of dubbele klikveer eenvoudig over de klang vastgedrukt wordt. Door deze schroefloze montage behoudt de muurafdekkap zijn stevigheid en blijft mooi strak en glad. De voorgemonteerde EPDM-afdichtingsband heeft een dubbele functie: het voorkomt inwateren en zorgt tegelijkertijd voor een goede demping. De combinatie van bevestigingsklang en muurafdekker én het voorkomen van inwateren zorgen er bovendien voor dat de duurzame kwaliteiten van de muurafdekkap een extra impuls krijgen. Dit maakt het systeem tevens geschikt voor hergebruik en het verlaagt de bouwkosten dankzij de kortere montagetijd.
De muurafdekkappen van Roval zijn in diverse types verkrijgbaar en kunnen worden geleverd: 

  • inclusief bevestigingsklang met enkele of dubbele rvs-klikveer, bevestigingsgaten en EPDM-afdichtingsbandinclusief (hoek) voegovertrekken

  • inclusief binnenhoeken en buitenhoeken

  • inclusief (gelaste) kopschotten

  • met gelaste verstekhoeken

  • met antidreunisolatiein brute, gemoffelde of geanodiseerde uitvoering leverbaar

  • met beschermfolie

Roval als totaalleverancier

Als totaalleverancier heeft Roval nog veel meer aluminium toepassingen te bieden voor het groendak, de daktuin of het dakterras. Dat zijn onder meer het grindkeringprofiel, toezichtputten, het a-symmetrisch T-profiel en het L-profiel met verstevigingsanker.

Grindkeringprofiel

Tussen de dakrandafwerking en de beplanting wordt op veel groendaken een kiezel- of grindrand gebruikt om de afwatering te geleiden. Om deze kiezelrand gescheiden te houden van de beplanting heeft Roval het grindkeringprofiel ontwikkeld. Dit profiel zorgt ervoor dat het grind (of kiezels) en de beplanting goed van elkaar gescheiden blijven. De openingen in het grindkeringprofiel zorgen ervoor dat het overtollige water eenvoudig kan wegvloeien. De standaardmaat van het grindkeringprofiel is 70 x 45 x 10 mm en de standaardlengte 2500 mm (afwijkende maatvoeringen zijn mogelijk). Het grindkeringprofiel wordt geanodiseerd geleverd.


Asymmetrisch T-profiel

Ook een aluminium asymmetrisch T-profiel zorgt ervoor dat het grind of de kiezels en de beplanting niet met elkaar vermengen en gescheiden blijven. De standaardmaat is 60 x 80 x 2 mm. De profielen worden geleverd in lengtes van 2500 mm in brute, geanodiseerde of gemoffelde uitvoering in diverse RAL-kleuren.

L-profiel met versteviginganker

Het aluminium L-profiel met versteviginganker houdt grind of kiezels en eventuele beplanting van elkaar gescheiden. Het L-profiel kan ook als scheiding dienen tussen een muur en kiezelrand als het groendak, dakterras of daktuin bijvoorbeeld een opbouw heeft. De standaardmaat is 60 x 80 x 2 mm. De L-profielen worden geleverd in lengtes van 2500 mm is brute, geanodiseerde of gemoffelde uitvoering in diverse RAL-kleuren.


Toezichtputten

Aluminium toezichtputten van Roval zijn een eenvoudige oplossing bij groendaken om de waterafvoerende laag te inspecteren. Deze toezichtputten worden over de dakafvoer geplaatst en zijn voorzien van een groene afneembare deksel. De toezichtputten worden zowel toegepast op platte als op hellende daken en zijn leverbaar in verschillende hoogtes.

Wilt u meer informatie over aluminium oplossingen op groendaken, klik dan hier voor voorbeeldprojecten.

Meer informatie of vragen?
Neem contact met ons op

We staan u graag te woord. Meer informatie vindt u op onze contact pagina.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief