Een wereld zonder aluminium?

Een wereld zonder aluminium?

8 oktober 2019
Terug naar het overzicht

De kans is groot dat je er nooit over nagedacht hebt hoe de wereld er zonder aluminium uit zou zien. Toch is het interessant om daar even bij stil te staan. Aluminium maakt – of je je daar nu wel of niet bewust van bent – deel uit van ons leven. Het is niet meer weg te denken uit ons dagelijks bestaan. Stel dat aluminium morgen plotseling zou verdwijnen, welke invloed heeft dat op ons leven?

Van fiets tot vliegtuig

We zouden bijvoorbeeld niet meer kunnen autorijden, omdat aluminium voor veel onderdelen in onze auto wordt gebruikt. Sterker nog, het gebruik van lichtgewicht aluminium zal in de auto-industrie de komende jaren alleen maar toenemen. We zouden ook niet meer kunnen vliegen, omdat vliegtuigen van aluminium worden gemaakt. Die dingen moeten immers toch de lucht in en het liefst met zo weinig mogelijk gewicht. Ach, misschien kun je best zonder een auto of een vliegtuig. Zo’n ramp zou dat niet zijn. En je bewijst daarmee het milieu ook een goede dienst. Dan heb je gelukkig altijd nog de fiets, maar ook dat wordt al een probleem zonder aluminium. Ook in het dagdagelijks leven binnenshuis speelt aluminium een prominente rol. Kijk eens rond in je eigen keuken. Zijn je pannen van aluminium, je bestek wellicht, de haakjes van je handdoekenrekje? Je brilmontuur of de beugels van je trapleuning? Allemaal aluminium. Wedden dat je in je keukenlaatje een rol aluminium folie of theelichtjes hebt liggen? Ook in producten waarvan je het niet een-twee-drie verwacht zit aluminium, zoals in je deodorant. Onderdelen van je smartphone en laptop zijn van aluminium gemaakt. In je televisie zit aluminium, in je stofzuiger en broodrooster, zelfs de klep van je brievenbus kan van aluminium zijn.

Eigenschappen aluminium

Zo kunnen we bijna een oneindig lange lijst maken van producten waar in meer of mindere mate aluminium in is verwerkt. Al dan niet als hoofdbestanddeel. We willen en kunnen niet meer zonder aluminium. Het zou een chaos worden als van de een op de andere dag aluminium zou verdwijnen. Om te begrijpen waarom aluminium zo’n belangrijke en in toenemende mate populair metaal is, moeten we kijken naar de eigenschappen van aluminium. Wat maakt aluminium nou zo bijzonder? Het is in de eerste plaats een zeer licht metaal (slechts eenderde van het gewicht van staal). Door deze eigenschap gooi je makkelijk je aluminium ladder op je schouder om op het dak te klussen. Aluminium is een goede geleider, het is makkelijk vormbaar, waardoor het ook als constructiemetaal zeer geschikt is. En aluminium is duurzaam: het is perfect her te gebruiken en het is onderhoudsarm.

We houden van aluminium

Dankzij onder meer deze eigenschappen houden we bij Roval van aluminium. En niet alleen wij. Ook onze klanten. Al onze aluminium dakranden, waterslagen, muurafdeksystemen, balustersystemen, privacyschermen, (dak)randbeveiligingsystemen en aluminium maatwerkoplossingen dragen deze combinatie-eigenschappen in zich. De architect kan naar hartelust ontwerpen, want met aluminium kan hij letterlijk alle kanten op. De opdrachtgever kan tevreden zijn, want onze aluminium bouwproducten dragen bij aan lichtere dak- en gevelconstructies. De verwerker is er blij mee, want hij hoeft minder zwaar te tillen. De eindgebruiker vindt het prettig dat hij nauwelijks onderhoud heeft aan het duurzame aluminium, dat ook nog eens probleemloos tientallen jaren meegaat zonder aan kwaliteit te verliezen. Kortom, aluminium wordt breed omarmd. Net zoals in dat dagdagelijkse leven, is aluminium ook in de bouw niet meer weg te denken. Een wereld zonder aluminium kan niet. Het zou dan ook een wereld zonder Roval zijn. En dat is natuurlijk helemaal ondenkbaar!

Edwin van Kemenade Sales & Marketing Manager

Meer informatie of vragen?
Neem contact met ons op

We staan u graag te woord. Meer informatie vindt u op onze contact pagina.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief