Aluminium en verantwoordelijkheid

Aluminium en verantwoordelijkheid

7 november 2019
Terug naar het overzicht

Wat heeft aluminium met verantwoordelijkheid te maken?

De koude maanden komen eraan. Lekker met z’n allen voor de open haard of houtkachel. Als u die heeft natuurlijk. Maar o wee! Hoe gezellig dat ook is, het is ook schadelijk voor het milieu. Mag je dan helemaal niet meer genieten van die heerlijk knetterende houtblokken? Natuurlijk wel, wat mij betreft, maar tegelijkertijd moeten we oog hebben voor dat milieu. Het broeikaseffect heeft immers de hoogste alarmfase bereikt. Moeder aarde staat flink onder druk. De CO2-uitstoot moet drastisch omlaag. ‘En snel ook’, zeggen de voorstanders. ‘Ach, zo’n vaart zal het niet lopen’, vinden de sceptici. Kennelijk zijn er meer waarheden. De media staan er vol mee. Ongeacht in welk kamp u zich ophoudt, dat de CO2-uitstoot verminderd wordt, is natuurlijk een prima zaak. Het probleem is echter dat niemand de schuld op zich wil nemen. De overheid niet, de boeren niet, de vrachtwagenchauffeurs niet, de industrie niet, de consument niet. En gelijk hebben ze. Het is immers niet een kwestie van schuld, maar van gedeelde verantwoordelijkheid.

Stilleggen bouwprojecten

Ook de bouw ontkomt niet aan de discussie rondom de CO2-uitstoot. De rechter heeft met een wijzende vinger bouwprojecten stilgelegd. Er wordt volgens de gerechtelijke uitspraak zoveel stikstof in Nederland uitgestoten dat er geen vergunningen voor nieuwe projecten, waarbij stikstof vrijkomt, mogen worden afgegeven. Enorm ingewikkeld allemaal. Laten we daarom met z’n allen onze verantwoordelijkheid nemen en moeder aarde koesteren.

Duurzaam ondernemen is een verantwoordelijkheid

Duurzaam ondernemen is ook het nemen van verantwoordelijkheid. En dat doen we bij Roval. Dat is onder meer vastgelegd in ons MVO-beleid. De afgelopen jaren hebben we samen met ons moederbedrijf Reynaers Aluminium grote stappen gezet om onze CO2-emissie terug te dringen. Duurzaamheid is ook een van de belangrijkste kenmerken van onze core business: aluminium bouwproducten voor dak en gevel. Als toegepast materiaal is aluminium uitermate duurzaam. Het past wat dat betreft in de circulaire economie, die erop is gebaseerd dat producten en grondstoffen oneindig hergebruikt kunnen worden zonder verlies van waarde en kwaliteit. De technische kringloop van onze aluminium bouwproducten is gesloten. En dat is best iets om trots op te zijn. Zeker als je het vergelijkt met andere bouwproducten, zoals hout. Hout past weliswaar in de biologische kringloop, maar niet in de technische kringloop. De onderhoudsintensiteit ligt veel hoger dan bij aluminium en de kwaliteit gaat na verloop van tijd zienderogen achteruit.

Aluminium muurafdeksystemen

Dat is niet het geval bij onze aluminium muurafdeksystemen. We hebben onze aluminium muurafdekkappen zo ontworpen dat ze eenvoudig demontabel zijn en elders weer hergebruikt kunnen worden. Zonder aan kwaliteit in te boeten. Dat heeft enerzijds te maken met het duurzame en levensloopbestendige materiaal aluminium en anderzijds met innovatie. We hebben een vernuftig klangensysteem ontwikkeld, waardoor de muurafdekkap met behulp van een kliksysteem schroefloos kan worden gemonteerd én eenvoudig kan worden gedemonteerd voor hergebruik elders. Mooi toch? Dit is niet alleen goed voor het milieu, het is ook tijd- en kostenbesparend.

Recyclen

Bijkomend duurzaamheidsvoordeel is dat je het materiaal aluminium prima kunt recyclen, zonder kwaliteitsverlies en met behoud van de oorspronkelijke eigenschappen. Het recyclen van aluminium kost bovendien 95% minder energie dan de productie van nieuw aluminium. Onze aluminium bouwproducten bestaan voor grofweg de helft uit gerecycled aluminium. Hartstikke duurzaam dus. En die open haard mag u best af en toe opstoken, misschien een keertje minder, maar geniet er vooral van!

Edwin van Kemenade Sales & Marketing Manager

Meer informatie of vragen?
Neem contact met ons op

We staan u graag te woord. Meer informatie vindt u op onze contact pagina.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief