Aluminium detaillering voor vloeiende afwatering

Aluminium detaillering voor vloeiende afwatering

12 december 2019
Terug naar het overzicht

Water is de natuurlijke vijand van het dak en de gevel. Het is van groot belang dat de hemelwaterafvoer op het dak en via de gevel goed is geregeld. Niet alleen om lekkage te voorkomen, maar ook om bijvoorbeeld schimmelvorming tegen te gaan. Als de voorzieningen om hemelwater af te voeren ontbreken of onvoldoende werken, dan is bovendien de kans op lekstrepen groot. Er is dus ook een esthetisch motief om ervoor te zorgen dat het water vloeiend weg wordt geleid. Roval Aluminium heeft voor het afvoeren van hemelwater diverse standaard- en maatwerkoplossingen, die zowel een functioneel als esthetisch karakter hebben.

Aluminium kopschot

Zo hebben we voor onze aluminium waterslagen een kopschot ontwikkeld dat voor een waterdichte aansluiting van de waterslag zorgt. Het kopschot leidt het water weg, zodat er geen lekstrepen of scheurvorming door achterblijvend vocht op de gevel ontstaan. Hierdoor hoeft de gevel later niet gereinigd of gerepareerd te worden. Een eenvoudige, slimme en kostenbesparende oplossing.

Onzichtbare waterafvoer

Fraai is wat Architect Coen Koenders heeft bedacht bij zijn ontwerp van zorgcentrum Nieuw Lindescote/De Lindewaard. Hij heeft de hemelwaterafvoer volledig aan het zicht onttrokken, zodat het gevelaanzicht onaangetast blijft. Geen ontsierende regenpijp, want in de aluminium dagkanten heeft hij integraal een verborgen goot opgenomen die het water achter de gevelpannen leidt. Dit gebeurt zodanig dat het water niet aan de ‘verkeerde’ kant van de waterkerende laag  naar beneden wordt afgevoerd. Hier komt volgens de architect één van de kwaliteiten van aluminium detaillering naar voren: “Het grote voordeel van aluminium - en dat komt in dit geval prima tot zijn recht - is dat we dit met een ranke profilering konden detailleren.”

Subtiel

Voor de Tourmalijn in Ridderkerk verzorgde Roval een even fraaie als functionele maatwerkoplossing. Om een natuurlijke overgang te realiseren tussen de aluminium muurafdekkap en aluminium waterslag, die beide een verschillende hellingshoek hebben, bedacht architect Ewout Vernhout een aluminium gootje. Dit subtiele verbindingsstukje draagt bij aan een vloeiende afwatering.

Een neusje voor waterafvoer

Van een geheel andere orde is de afwateringsoplossing die is uitgedacht voor Residentie Dautzenberg in Voerendaal. De stoere muurafdekkappen die over het dak van nok tot goot lopen, zijn voorzien van een licht naar binnen hellende neus. Hierdoor wordt het hemelwater via de kap weggeleid. Het keringsschotje op de muurafdekkap leidt het water direct in de dakgoot, zodat de gevel onaangeroerd blijft.

Grindkeringprofiel

Groendaken worden veelal voorzien van een grindstrook. Roval ontwikkelde een aluminium grindkeringprofiel, dat ervoor zorgt dat het grind en de beplanting goed van elkaar gescheiden blijven. Overtollig regenwater kan door de perforaties in het profiel eenvoudig wegstromen, waardoor plasvorming voorkomen wordt.

Bekleding hemelwaterafvoer

Geen regenpijp te zien bij de woningen in Wijhof, fase 2 in Tilburg. De afgedekte aluminium hemelwaterwaterafvoer in het ontwerp van Mulder Blauw Architecten loopt niet vóór maar ligt verzonken ín de gevel. Deze gemoffelde aluminium kolom is voorzien van dezelfde lichte Ral-kleur als de aluminium waterslagen, kozijnen en gevelbekleding. Hierdoor ontstaat een eenheid in kleur en een fraai contrast met de grijze aluminium omkaderingen.

Meer informatie of vragen?
Neem contact met ons op

We staan u graag te woord. Meer informatie vindt u op onze contact pagina.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief