Weert, Integraal Kind Centrum

Land: Nederland
Plaats: Weert
Projectnaam: Integraal Kind Centrum
Type bouw: Nieuwbouw
Type bouwwerk: Utiliteitsbouw

Aannemer:
Aannemingsbedrijf Bertens Bouw BV (TILBURG)
Architect:
Frencken Scholl Architecten (MAASTRICHT)

« Terug naar het overzicht
Het Integraal Kind Centrum Leuken (IKC) biedt o.a. huisvesting aan BS Leuken en BSO Hoera. Het is niet zozeer een gebouw met een doel geworden, maar eerder met een bedoeling.

DUURZAAM ALUMINIUM ZEER GESCHIKT VOOR ONDERWIJSINSTELLINGEN

Bouwen voor onderwijs betekent over het algemeen dat er minder budget beschikbaar is vergeleken met bouwen voor de marktsector. Het moet goedkoop, functioneel en als het even kan ook nog eens duurzaam. Dat is de uitdaging waar architect Huub Frencken van het Maastrichtse bureau Frencken Scholl Architecten voor stond bij het ontwerp van Integraal KindCentrum Leuken in Weert, dat eind mei officieel is geopend.

Vierkante meters en een pragmatische opzet waren de uitgangspunten. Frencken heeft met relatief beperkte middelen maar met een messcherpe visie een prachtig en vooral ook dynamisch eindresultaat tot stand gebracht. IKC Leuken biedt huisvesting aan onder meer basisschool Leuken en BSO Hoera. Het is niet zozeer een gebouw geworden met een doel maar vooral met een bedoeling.

Verbinding

Huub Frencken zegt dat het ontwerp uit een grote doos bestaat met een dragende buitenmuur en dragende binnenmuren met daar overheen een overspanning. Zo zijn de lokalen gevormd. Dat is de simpele benadering. Het ontwerp is veel doordachter. De kern van IKC Leuken is dat alle ruimtes met elkaar in verbinding staan door middel van het lichte leerplein in het midden van het gebouw. Dit is een leer- en ontmoetingsplek voor iedereen, niet alleen voor de kinderen, maar ook voor ouders. De open keuken bevindt zich niet voor niets hier en kan dienstdoen als uitgiftepunt tijdens activiteiten. De BSO en Kinderopvang zijn net als de klaslokalen voorzien van grote schuifdeuren, zodat die verbinding eenvoudig tot stand kan worden gebracht. Transparantie, openheid en integratie maken deel uit van de visie op het ontwerp van de architect. Een ontwerp dat niet ontstaan is door wat de opdrachtgever zegt, maar door wat hij bedoelt.

Fris en kindvriendelijk

Het IKC ligt in een parkachtige omgeving met paden, veel groen en zelfs met een wachtplein voor ouders die hun kinderen halen en brengen. Het plan hiervoor is bedacht door Huub Frencken en KruitKok Landschapsarchitecten. Het gebouw oogt van de buitenkant fris, kindvriendelijk en toegankelijk. De entree bestaat uit een hoge, transparante aluminium glaswand met metershoge panelen in diverse groentinten die appelleren aan de parkachtige omgeving. De gevel, zowel de begane grond als de verdieping, is voorzien van hoge aluminium vensters, gelijkmatig verdeeld over het oppervlak, zonder in eentonigheid te vervallen. Deze verticale gevelopeningen zijn voorzien van een invallend reliëf, waar volgens de architect vakmanschap uit spreekt. Tussen de vensters van de begane grond en de verdieping zijn aluminium ventilatieroosters aangebracht, met daarachter de installatie die zowel voor koeling als verwarming zorgt. Een duurzaam slimmigheidje is dat het systeem zich zodanig aanpast dat het bijvoorbeeld een tandje terugschakelt als er niemand in het gebouw is.

Rondgewalste aluminium muurafdekkap

Het ritme van het IKC wordt onderbroken door de golvende beweging die de overgang van de begane grond naar de verdieping accentueert en die de entree markeert. Deze overgang is voorzien van een rondgewalste aluminium muurafdekkap die verder het volledige dak omsluit. “De keuze voor een aluminium muurafdekkap heeft te maken met het onderhoudsarme karakter van aluminium. Je hoeft het niet over te schilderen, zoals hout. Op beton als dakrandafwerking nestelt zich na verloop van tijd ook vuil. Bij aluminium gebeurt dat niet. Bovendien is door de toepassing van de aluminium muurafdekkappen de afwatering ook direct geregeld, waardoor het metselwerk goed beschermd wordt.” Een ‘eigenwijs’ karaktertrekje van het gebouw is het houtwerk, dat de golfbeweging boven de entree volgt. Dat onderbreekt de voorspelbaarheid van het ritme en zorgt voor een frivool, natuurlijk accent. “Een metselgevel met een toefje hout”, zoals Huub Frencken het noemt. Al met al is Huub Frencken erin geslaagd om een filosofie uit te werken die naadloos past bij dit Integraal KindCentrum. Er staat een gebouw met een bedoeling: het bevorderen van openheid, ontmoeten en integratie.


Verwerkte producten