Ronse, La Peregrina

Land: Belgie
Plaats: Ronse
Projectnaam: La Peregrina
Type bouw: Nieuwbouw
Type bouwwerk: Woningbouw

Aannemer:
Oryx Projects NV (WONDELGEM (GENT))
Architect:
Archit. Demeestere-Garmyn &Partners BVBA

De nieuwbouwappartementen zijn onderdeel van de service residentie La Peregrina en grensen aan de mooie tuin van de voormalige Villa Vangrootenbruel. De balkonranden zijn bekleed met luxe, duurzame aluminium boeiboorden.

Woonzorgproject La Peregrina in het centrum van het Belgische Ronse, is zonder gevoel van overdrijving een spraakmakend project. Het ontwerp is van het team van Architecten Demeestere + Garmyn & Partners, ook wel bekend als PM-architecten, voor dit project vertegenwoordigd door Jelle Coolsaet en Amos Boer. 

Het project bestaat uit 34 assistentiewoningen of zorgwoningen met gemeenschappelijke ruimtes, dertien appartementen én een fraaie, klassieke villa. Jelle Coolsaet noemt enkele opvallende kenmerken van het project: “In de eerste plaats is dat de locatie. Het ligt op het domein van een beschermde historische villa, samen met enkele andere villa’s in de buurt een beeldbepalend element in het stadsgezicht. Contrast speelt een rol. Zoals de combinatie van historische bouw en nieuwbouw. Ook de toepassingen van verschillende materialen, zoals steen, polycarbonaat en aluminium, en het gebruik van kleuren dragen bij aan het contrast.”

Historische tuin
Grenzend aan deze villa, die de welluidende naam Woning Van Grootenbruel heeft, bevindt zich de prachtige, nog te restaureren historische stadstuin, die in volle glorie voor het hoofdgebouw of het grootste gebouw van het complex ligt. Deze sfeerbepalende tuin is ook een van de pijlers van La Peregrina. Amos Boer: “Hij is in 1928 aangelegd naar een ontwerp van H. Fonteyne. In de bewoonde villa is een brasserie gepland. De gasten kunnen straks gebruikmaken van deze tuin, die hierdoor een semiprivaat karakter krijgt.”

Amos Boer geeft aan dat een van de kenmerken van PM-architecten is om cultureel erfgoed te integreren in moderne architectuur en omgekeerd. Dat is in dit project met de historische villa en stadstuin met tuinmuur rondom, in elk geval zeer geslaagd te noemen. “De geschiedenis loopt door”, zegt hij “zonder deze te onderbreken. De combinatie met de nieuwe bebouwing lijkt hierdoor vanzelfsprekend. De synergie met de achterliggende landschappelijke delen blijft behouden. Deze wordt versterkt door middel van sterke conceptassen door de bebouwing heen.”

Overgang van oud naar nieuw
Die synergie zit ‘m in de ogenschijnlijk vloeiende overgang van oud naar nieuw, zonder dat je ook maar een moment het gevoel hebt dat er iets geforceerd is geconstrueerd. De stadsmuur om het volledige project draagt hier zeker toe bij. Deze laat zien dat de gebouwen tot dezelfde intieme familie behoren. Het generatieverschil met de Woning Van Grootenbruel doet daar niets aan af. Het is de familieoudste. De ommuurde site, die beperkt toegankelijk is voor verkeer, kent verschillende gedifferentieerde zones. Amos Boer: “Deze hebben elk een eigen signatuur. Hierdoor was het mogelijk om de stedelijke kleinschaligheid te integreren. Doordat de nieuwe gebouwen verbinding aangaan met de monumentale villa ontstaat er een connectie met de stad.” De kleinschaligheid en openheid zijn ook behouden door de ondergrondse parkeergarage, die aan dertig auto’s ruimte biedt.

Materialisatie
Natuurlijk, daar waar nieuwbouw wordt gerealiseerd, is ook de materialisatie van belang. Wat ze niet kenden destijds tijdens de bouw van de historische villa, was de toepassing van polycarbonaat. In combinatie met een rood-genuanceerde metselsteen ontstaat hier wederom een rijk contrast. “Polycarbonaat zorgt voor een verfrissende, maar niet afstandelijke uitstraling. Datzelfde geldt ook voor de rechthoekige witte keramische tegels. Het combineert ook uitstekend met de aluminium detaillering”, aldus Amos Boer. Hiermee doelt de architect op de robuust ogende aluminium boeiboordprofielen, als stevige basislijn van de terrassen. Jelle Coolsaet voegt er aan toe: “De keuze voor aluminium is enerzijds gebaseerd op duurzaamheid, want het heeft weinig onderhoud nodig. Daarnaast geeft aluminium een zeker cachet aan de gebouwen. Het draagt bij aan de gebouwesthetiek. Het leeft ook doordat aluminium het licht reflecteert. Dat effect bereik je niet met beton. De geanodiseerde aluminium detaillering aan de terrassen oogt telkens anders door het voortdurende veranderde daglicht dat er op schijnt. Dat is van meerwaarde.”

Bekijk hieronder het filmpje wat we eerder maakten. 


Verwerkte producten