Eindhoven, De LUX Tower op Strijp-S

Land: Nederland
Plaats: Eindhoven
Projectnaam: De LUX Tower op Strijp-S
Type bouw: Nieuwbouw
Type bouwwerk: Woningbouw

Aannemer:
Stam + De Koning Bouw BV (EINDHOVEN)
Architect:
KENK archtecten (AMSTERDAM)

« Terug naar het overzicht
De LUX Tower op Strijp-S in Eindhoven is een ontwerp van Pim Köther en Ad Koedijk van KENK architecten uit Amsterdam. Aan dit project worden nu al iconische kwaliteiten toegedicht. Beide hoge volumes en de doorkijk naar boven roepen de associatie met een kathedraal of met het Battersea Powerstation bij Londen, onder muziekliefhebbers bekend van de albumhoes Animals van Pink Floyd. Materialisatie speelt een belangrijke, doch dienstbare rol. Dat gaat ook op voor de aluminium detaillering, zoals de aluminium muurafdekkappen en aluminium waterslagen laten zien. Minder dienstbaar is de opvallende gele aluminium beplating, die tegen de wanden van de ruimte, die toegang biedt tot de postkasten, is gemonteerd. Het gele aluminium geeft deze ruimte een luchtig, zonnig, zelfs frivool karakter.

Het is wat vroeg om het nu al een monument te noemen. Wellicht wordt dat ingegeven door het monumentale karakter. Indrukwekkend, groots zonder pompeus te zijn, maar juist transparant en toegankelijk. Ongetwijfeld spelen ook de industriële verwijzingen een rol, die - gezien de historische locatie - ook optimaal tot hun recht komen. De LUX Tower is immers op Strijp-S in Eindhoven gerealiseerd, het voormalige fabrieksterrein van Philips. Het is een onderdeel van de ontwikkellocatie Spoorzone.

Iconische kwaliteiten

Het ontwerp van Pim Köther en Ad Koedijk van KENK architecten uit Amsterdam roept van alles op. Het heeft iconische kwaliteiten. Het doet denken aan New York uit de jaren dertig van de vorige eeuw. “Dat komt waarschijnlijk door de open trappen tussen beide volumes”, zegt Pim Köther. “En door de gevelbaksteen. Zelf leg ik door beide hoge volumes en de doorkijk naar boven de associatie met een kathedraal of met het Battersea Powerstation bij Londen, vooral bekend van de albumhoes Animals van Pink Floyd.”

Ook de associatie met Parijs is zichtbaar. Door het openbare cour d'honneur tussen de gebouwvolumes. Zo’n cour d’honneur bevind zich van oudsher veelal tussen twee secundaire vleugels die naar voren uitsteken vanaf een centraal hoofdblok. Dat zie je ook terug in de LUX Tower.

Individuele collectiviteit

Terug naar Eindhoven. Een van de uitgangspunten in het ontwerp van de 199 starterswoningen die LUX Tower telt, was de zogenoemde ‘Nieuwe Individuele Collectiviteit’. De doelgroep bestaat uit young professionals, starters, jonge mensen die aan het begin van hun carrière staan en na een aantal jaren weer plegen te vertrekken. Pim Köther: “Het ontwerp past ook echt bij de doelgroep. Het is niet tuttig. Het is echt stedelijke bouw. Ontmoeten staat centraal. Dit wordt gestimuleerd door de ruimtelijke en functionele reeks met afnemende collectiviteit. Dit loopt van de publiekelijke Cour d’Honneur en een patiohof, via de dakterrassen, een soort studiecafé tot de individuele woning.” De open of overdekte ruimtes nodigen de jonge bewoners volgens de architect uit om kleine events te organiseren.


Community

Het gebouw is trapsgewijs opgebouwd, onderbroken door dakterrassen en telt negentien woonlagen. Op de zevende verdieping is een groot, gemeenschappelijk dakterras gesitueerd, groen en seizoensgevoelig. Köther: “Door op de dakterrassen het ‘leven’ toe te laten ontstaat een communitysfeer. Dit betekent juist voor de eenpersoonshuishoudens van grote toegevoegde waarde.”

De LUX Tower heeft volgens de architect een kloeke uitstraling. Groot, fors en fier. “Samen met het karakteristieke silhouet wordt een verbinding gemaakt met het industrieel verleden van het gebied. In samenwerking met supervisor van het project, landschapsarchitect Adriaan Geuze zijn we er ook toe gekomen om de symmetrie van de torens te doorbreken. Hiervoor hebben we in de linkertoren in de bovenste drie lagen een aantal afwijkende woningtypes geïntroduceerd. De gevel is hier bekleed met witte, geglazuurde tegels met witte voeg. Dit is een verwijzing naar het iconische Klokgebouw op Strijp-S. Ondanks deze asymmetrische nuances kenmerkt LUX zich door een verrassende logica”. Ook in materialisatie is een soort asymmetrische keuze gemaakt. Traditionele houten afwerking in het interieur wordt afgewisseld met natuurlijke baksteen en moderne materialen zoals aluminium.

Aluminium detaillering

De stedelijke plint is uitgevoerd in het zelfde wit geglazuurde metselwerk. Het overige metselwerk is grijs genuanceerd. Materialisatie speelt een belangrijke, doch dienstbare rol in het ontwerp. “Dat geldt ook voor de aluminium detaillering”, aldus Köther “Aluminium is een fraai product, waar je prima mee kunt detailleren. Het is bovendien onderhoudsvrij.”

Minder dienstbaar, zelfs opvallend aanwezig, is de toepassing van de gele aluminium beplating tegen de wanden van de ruimte die toegang biedt tot de postkasten. Het gele aluminium geeft de ruimte een luchtig, zonnig, zelfs frivool karakter. Verder zijn aluminium muurafdekkappen toegepast als dakrandafwerking van de zeventiende en negentiende verdieping. Verder is de loopbrug tussen de torens voorzien van aluminium beplating en er zijn aluminium waterslagen toegepast.