Brunssum, Nuuj Trebeck

Land: Nederland
Plaats: Brunssum
Projectnaam: Nuuj Trebeck
Type bouw: Nieuwbouw
Type bouwwerk: Woning- en utiliteitsbouw

Aannemer:
Wijnen Bouw Someren BV (SOMEREN)
Architect:
Knoups Architecten (BUDEL)

« Terug naar het overzicht
Complex met winkels en appartementen, waar de wit gestucte hoekgevels voorzien zijn van aluminium muurafdeksystemen met balusters.

Esthetische afwegingen spelen een grote rol bij de keuze voor aluminium

Een passende naam voor het nieuwe Brunssumse winkelcentrum en appartementencomplex: Nuuj Trebeck. De naam Trebeck leek te zijn verdwenen en kwam alleen nog op oude topografische kaarten voor, maar heeft nu een nieuw leven gekregen en kan opnieuw worden opgenomen in de analen van Brunssum. Nuuj Trebeck is waarschijnlijk Limburgs dialect. De wijk Treebeek stamt uit het begin van de vorige eeuw en bloeide op door de mijnbouwactiviteiten in de regio.

Hoewel de naam Nuuj Trebeck een historische grondslag heeft, is het complex - een ontwerp van Jo Knoups Architectuur – echt helemaal van deze tijd: het is strak en tegelijkertijd met dynamische elementen vormgegeven. Kenmerken zijn het gebruik van zowel ambachtelijke als moderne materialen, zoals aluminium en de duidelijke visuele scheiding van de functies wonen en winkelen.

Stedenbouwkundig plan

De grondslag voor een succesvol ontwerp is volgens architect Jo Knoups een goed doordacht stedenbouwkundig plan. Jo Knoups: “Dat klinkt vanzelfsprekend, maar in de praktijk pakt dat wel eens anders uit. Voor projecten, zoals Nuuj Trebeck, heb je rekening te houden met de scheiding van functies. Aanen afvoerroutes voor bijvoorbeeld de supermarkt moeten niet hinderlijk zijn voor bewoners of winkelend publiek, maar logisch en efficiënt. De looproute van het winkelend publiek moet rechtstreeks op een parkeerterrein aansluiten en niet via een omweg. De gemeenschappelijk ingang van appartementen moet je niet ergens in een achterafstraatje situeren, maar bij voorkeur aan een plein als dat mogelijk is.”

Muurafdeksystemen en balustersystemen

Nuuj Trebeck is volgens de architect een ontwerp met een kop en een staart, nadrukkelijk geaccentueerd door onder meer de wit gestucte hoekgevels. De uitstekende balkons zijn voorzien van aluminium muurafdekkappen en aluminium balustersystemen. Met gevoel voor esthetiek, want de rechthoekige handrail is volledig in lijn met de strakke en hoekige vormgeving van het complex. Ook de handrail in combinatie met de muurafdekkap bij het stucwerk (en metselwerk) laat zien dat Nuuj Trebeck met oog voor detail is ontworpen. De toepassing van speciale kopschotjes zorgt voor een goede afwatering, waardoor het stucwerk verschoond blijft van aanhechtend vuil.

Hoewel Knoups het complex een moderne signatuur heeft meegegeven, zijn er tegelijkertijd ook ambachtelijke kenmerken te ontdekken. Vooral in het metselwerk dat in horizontale en verticale kruisverbanden en halfsteensverbanden is aangebracht. Een ogenschijnlijk contrast met de toepassing van moderne materialen, zoals aluminium. Ogenschijnlijk, want ondanks de dynamiek, verschillende gebruiksfuncties en gebruik van ambachtelijke en moderne materialen, is Nuuj Trebeck volledig in balans.

Keuze voor aluminium

De keuze voor aluminium detaillering, die naast de muurafdeksystemen en balustersystemen, terugkomt in aluminium waterslagen, is onder meer gebaseerd op het onderhoudsarme karakter. Jo Knoups: “Aluminium heeft nauwelijks onderhoud nodig, zoals bij hout wel het geval is. Bovendien is het ook beter bestand tegen vandalisme. Daarnaast spelen esthetische afwegingen een rol bij de keuze voor materialen. Aluminium heeft geen zware maat, je kunt er strak mee detailleren en je kunt de kleurstelling met vrijwel elke Ral-kleur afstemmen op het ontwerp.”