Breda, Particuliere woning

Land: Nederland
Plaats: Breda
Projectnaam: Particuliere woning
Type bouw: Nieuwbouw
Type bouwwerk: Woningbouw

Architect:
Bureau Suurland Architectuur (OOSTERHOUT)
Ramen / Deuren fabrikant:
Van 't Hof Aluminium B.V. (THOLEN)

« Terug naar het overzicht

De voordelen van aluminium komen optimaal tot uiting in het ontwerp van deze indrukwekkende villa: strakke belijning, subtiele constrastwerking van materialen en ranke detaillering ten behoeve van de transparantie.

“Aluminium accentueert strak belijnde vormgeving”

Natuurlijk heeft de architect te maken met de wensen van de opdrachtgever, de eisen en regelgevingen. Maar binnen die kaders heeft Suurland een indrukwekkende en verrassende eigentijdse architectuur in het topsegment gerealiseerd.

De in wit stucwerk opgetrokken villa met contrasterende houten antraciet gekleurde gevelelementen van het zogeheten Free Willy-profiel, integreert op bijzonder evenwichtige wijze in de bomenrijke omgeving. Het is goed te zien dat Suurland een achtergrond heeft als interieurarchitect: “Ik ontwerp van binnenuit. Door het grote bouwvolume bestond het risico dat de bewoners enigszins geïsoleerd van elkaar zouden leven. Daarom zijn de living en de keuken in één centraal gebied gesitueerd, zodat er een vanzelfsprekend contact ontstaat tussen de gezinsleden. Bovendien is er vanuit de woning veel zicht naar buiten toe, waardoor er een voortdurend interactie met de omgeving ontstaat.”

Energetische oplossingen

De eigentijdse villa belooft meer dan op het eerste gezicht zichtbaar is, want ondergronds bevindt zich onder meer nog een kolossale sportruimte. Noodzakelijk, omdat de gemeente beperkende voorwaarden stelde aan de bouwhoogte en de bouwoppervlakte. De woning is voorzien van allerlei duurzame energetische oplossingen (zoals de acht 80 meter diepe bronnen voor aardwarmte en de toepassing van zonnecollectoren op het hoogste dak). Ook hier komt de interieurbeleving van de architect naar boven: “Er zijn nergens in de woning roosters te zien. De afzuigkanalen en ventilatievoorzieningen zijn uit esthetisch oogpunt verstopt. Dit komt de strakke detaillering ten goede.”

Gevarieerde toepassingen

Die strakke detaillering komt ook tot uiting in de materiaalkeuze, waarbij Suurland nadrukkelijk rekening heeft gehouden met de transparantie van de woning. Zo is de villa voorzien van aluminium puien, die uiterst rank zijn geprofileerd. Suurland: “Dat is toch een groot voordeel van het vormbare aluminium. Ook op diverse andere locaties heb ik gekozen voor aluminium. Zo zijn de borstwering van de toegang naar de garage, de dakrand, de schoorsteenbekleding, de borstwering op de dakterrassen en de entreepoort voorzien van aluminium muurafdekkappen. Een bewuste keuze. Een betonnen afwerking wordt groen, hout vergt veel onderhoud in tegenstelling tot het onderhoudsarme aluminium en met aluminium kun je zeer strak detailleren. Bovendien sluit het wit en zwart gepoedercoat aluminium uitstekend aan op het witte stucwerk. Ook voor het louvredak in overstek aan de zuidkant van de woning heb ik gekozen voor beweegbare aluminium lamellen. Datzelfde geldt voor de diverse geveldeuren en voor de kozijnen met raampartijen die zich diep in de neg bevinden. Ook hier zijn aluminium waterslagen toegepast.”

Tuin met poolhouse

Er is ook bijzonder veel aandacht besteed aan de tuin rondom de villa, die voorzien is van diverse fraaie terrassen, betegeld met asgrijze Mosa-tegels in groot formaat en aangekleed met prachtige dakplatanen. Vanuit de woning is lijnrecht zicht op een pleintje met een zogeheten poolhouse, voorzien van een pizzaoven. “Het ademt de sfeer van een Frans dorpsplein, maar dan in een eigentijds jasje, dat aansluit op het totale ontwerp”, aldus Suurland. “Net als voor de villa, heb ik voor het poolhouse gekozen voor dezelfde materialen: stucwerk, houten Free Willy-profielen en aluminium detaillering.” Niet alleen komt het natuurlijke tot uitdrukking in de materiaalkeuze. Natuurlijkheid in de betekenis van logisch evenwicht en in het samenspel met de omgeving, zijn kenmerkend voor de totale signatuur van deze villa.