Amsterdam, Red Ruby

Land: Nederland
Plaats: Amsterdam
Projectnaam: Red Ruby
Type bouw: Nieuwbouw
Type bouwwerk: Woningbouw

Aannemer:
Heijmans Woningbouw Oost (AMERSFOORT)
Architect:
Bureau Fraai (AMSTERDAM)

Red Ruby is een appartementencomplex op Oostenburgereiland in hartje Amsterdam. Het aluminium zorg voor slankheid in het warmrode woongebouw. Aluminium detailleringen zijn te vinden bij de entree, als hemelwaterafvoerbekleding en aan de onderkant van de balkons.

ALUMINIUM IS EEN GOEDE AANVULLING

Red Ruby profileert zich als een charmante, sterke vrouw te midden van een aantal breedgeschouderde kerels. Kleiner en ranker van stuk dan de aanpalende woongebouwen, maar opvallend aanwezig door een doeltreffende opmaak. Door kleur en archetypische vorm. Red Ruby is een ontwerp van de architecten Daniel Aw en Rikjan Scholten van het Amsterdamse Bureau Fraai, op Oostenburgereiland in hartje Amsterdam, waar ook het appartementencomplex is verrezen.

Historisch gebied

Het is niet alleen de opvallende warmrode baksteen, waardoor Red Ruby opvalt. Ook het zadeldak wijkt af ten opzichte van de platte daken van de andere gebouwen. En dat is niet voor niets. Architect Daniel Aw: “Oostenburgereiland is een historisch gebied, in de 17de eeuw aangelegd in het IJ. Een plek waar de opvolgende driehonderd jaar handel werd gedreven en de industriële revolutie werd uitgerold. Hier lagen de VOC-schepen van weleer. Als je naar de gevelindeling kijkt dan zie je er de vorm van een mast in, inclusief zeil.” Later werd Oostenburgereiland een echt industrieel gebied, waar de schrille fluittoon van de nieuw geproduceerde locomotieven tot ver over het water te horen was: “De industriële geschiedenis is in het ontwerp terug te vinden. Voor het zadeldak en de rode steen hebben we ons laten inspireren door de verderop gelegen iconische Van Gendthallen, een markant, industrieel ontwerp. Deze hallen hebben een roodbruine gevelsteen én zadeldaken. Het robuuste metselwerk van Red Ruby is hierop te herleiden,” aldus Aw.

Ontwerp

Red Ruby is ontworpen in opdracht van Stadgenoot Ontwikkeling. Het zes verdiepingen tellende gebouw bestaat uit 21 appartementen in de middenhuursector. Het complex is volledig in dezelfde rode kleur opgebouwd. De gevel kenmerkt zich door ruime openingen, waardoor de bewoners optimaal kunnen profiteren van binnenstromend daglicht. De vier bovenste appartementen hebben dankzij het zadeldak extra ruimte. De achterkant van Red Ruby grenst aan een soort hoftuin, waar ook de andere gebouwen aan grenzen, waaronder het enige kantoorgebouw binnen het plan. Dit kantoor, dat volledig uit één type op maat ontworpen prefab elementen is opgebouwd, is ook een ontwerp van Bureau Fraai. Ook dit gebouw past naadloos in het beeldkwaliteitsplan, waarin als voornaam uitgangspunt werd geformuleerd dat het gebied uit contrastrijk, autonome gebouwen moest bestaan met een duidelijke eigen identiteit.

Materialisatie

Terug naar Red Ruby. Een dame hoor je niet te laten wachten. Voor de materialisatie heeft de architect gekozen voor een combinatie van baksteen, hout en aluminium. Duurzaamheid als afweging speelt hierbij zeker een rol. Daniel Aw: “Goed metselwerk, zoals bij de Van Gendthallen, gaat oneindig lang mee. Dat willen we natuurlijk ook met Red Ruby. Dat geldt ook voor aluminium detaillering. Aluminium heeft een lange levensduur en vergt nauwelijks onderhoud. Dat is uiteraard voor de opdrachtgever ook van belang.”

Aluminium detaillering

Wat die aluminium detaillering betreft, is er heel wat te vinden in het warm rode woongebouw. Zo zijn de balkons aan de onderzijde voorzien van geperforeerde aluminium beplating ten behoeve van de akoestiek. Daniel Aw hierover: “Aluminium is een goede aanvulling. Je creëert er een soort slankheid mee. Als tegenhanger ook van de robuustere materialen, zoals de gevelsteen. Op die manier versterken de materialen elkaar, waardoor er een soort natuurlijke balans ontstaat.”

Ook de entree is voorzien van aluminium beplating. Hierin zijn de postkasten verwerkt. Uiteraard in dezelfde rode unikleur. De mooiste en meest functionele detaillering is wellicht de wijze waarop de hemelwaterafvoer aan het zicht is onttrokken. “Dat was nog een heel gevecht om dat voor elkaar te krijgen”, licht Aw toe. “Je wilt enerzijds een esthetische oplossing en anderzijds tegemoetkomen aan de wens van de opdrachtgever dat de hemelwaterafvoer voor onderhoud bereikbaar moet zijn. Wat dat laatste betreft, ligt een regenpijp in het zicht voor de hand. Toch zijn we erin geslaagd om tegemoet te komen aan beide doelstellingen door de hemelwaterafvoer verzonken in de gevel tussen de raampartijen weg te werken en deze af te dekken met een aluminiumplaat. Deze plaat is eenvoudig demontabel en vormt dus geen obstakel bij eventueel onderhoud. Bovendien past deze oplossing in onze ambitie om binnen de financiële kaders de uiterste grens op te zoeken voor kwalitatief hoogwaardige oplossingen.”


Verwerkte producten