Aluminium detailleringen geven gevel meer allure

Aluminium detailleringen geven gevel meer allure

11 mei 2017
Terug naar het overzicht

De voordelen van aluminium als bouwmateriaal zijn onmiskenbaar. Aluminium is duurzaam in de toepassingssfeer, het is onderhoudsarm en zeer goed vormbaar. Dat laatste heeft ertoe geleid dat architecten aluminium, naast de praktische betekenis, steeds meer zijn gaan beschouwen als een esthetische oplossing. Dat is vooral te zien aan de zichtkanten van het ontwerp. In samenspraak met de architect heeft Roval Aluminium, dochter van Reynaers Aluminium, talloze gevels voorzien van fraaie, aluminium detailleringen. Zowel in de nieuwbouw als in de renovatiesector ten behoeve van de woningbouw en utiliteitsbouw.

De architect schakelt voor aluminium geveloplossingen steeds vaker Roval Aluminium in. Dat komt doordat Roval als totaalleverancier reeds in de ontwerpfase van toegevoegde waarde is. Deze functie behoudt Roval tot aan het einde van de opleveringsfase. Als specialist in aluminium maatwerkoplossingen gaat Roval als innovatief ontwikkelaar en producent vaak nog een stapje verder door, daar waar het met andere materialen niet kan, ‘onmogelijke ideeën’ tóch te realiseren. Maar dan met aluminium.

Aluminium zetwerk

Voorbeelden waarin aluminium beeldbepalend is, zijn er volop. Met de nieuwe eigenaar Hobij, heeft het ooit zo asgrauwe voormalige bankgebouw in het Nederlandse Veghel dankzij aluminium veel aan allure gewonnen. Het aluminium zetwerk aan de gevel, dat de verdiepingsvloeren markeert, springt direct in het oog. De zon heeft vrij spel op deze aluminium banden, waardoor deze voor een constante dynamiek in het gevelbeeld zorgen.

Aluminium zorgt voor evenwicht

Anders is dat bij het appartementencomplex Gorsemweg in Sint-Truiden. Hier zorgen de diverse aluminium detailleringen, zoals muurafdeksystemen, waterslagen en dakranden, juist weer voor een zeer evenwichtig en rustig gevelbeeld. Rustig en evenwichtig zonder enige zweem van saaiheid overigens. Hier combineert het aluminium bovendien perfect met het crepi- en metselwerk.

Rondgewalst aluminium

Het laatste voorbeeld, waarin aluminium bijdraagt aan het gevelbeeld bevindt zich in het residentiële Sint-Pieters-Woluwe. Hier heeft de architect gekozen voor een borstwering die voorzien is van een muurafdeksysteem en balustersysteem van Roval. Opvallend is het middenstuk dat uit rondgewalste aluminium muurafdekkappen bestaat. Maatwerk pur sang! Fraai detail vormen de balusters, die schroefloos zijn verzonken in de muurafdekkap, waardoor deze zijn vorm en stevigheid behoudt. Ook de muurafdekkappen zijn schroefloos bevestigd, doordat ze eenvoudig over een door Roval zelf ontwikkeld klangensysteem worden geklikt.


Bij dit laatste voorbeeld komen alle kwaliteiten van aluminium geveldetaillering van Roval samen: duurzaam, functioneel, esthetisch en innovatief.

Dit artikel is ook gepubliceerd op Architectenkrant.be

Meer informatie of vragen?
Neem contact met ons op

We staan u graag te woord. Meer informatie vindt u op onze contact pagina.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief