Zutphen, Kade Noord Metiushof

Land: Nederland
Plaats: Zutphen
Projectnaam: Kade Noord Metiushof
Type bouw: Nieuwbouw
Type bouwwerk: Woningbouw

Aannemer:
Heijmans Woningbouw Oost (AMERSFOORT)
Architect:
Zecc Architecten BV (UTRECHT)

« Terug naar het overzicht
Imposant, tijdloos, toegankelijk, monumentaal wellicht. Het woongebouw Kade Noord, Metiushof, in Zutphen, dat een voortzetting is van het bestaande IJsselfront, is het resultaat van een samenwerking tussen Roeland Pruyt van KCAP, Rotterdam en Marnix van der Meer van ZECC Architecten, Utrecht. Ieder hun eigen deel. Want er viel heel wat te ontwerpen, gezien de kolossaliteit van het complex. Erg fraai is de toepassing van aluminium muurafdekkappen en maatwerk waterslagen, die op fraaie wijze de kleur van hun omgeving hebben meegekregen.

ALUMINIUM DETAILLERING IN KLEUR VAN DE OMGEVING

Natuurlijk. Het is geen doelstelling op zich. Het bouwen van monumenten van morgen. Maar het prestigieuze appartementencomplex Kade Noord in Zutphen met uitzicht over de uiterwaarden en zicht op de jachthaven, heeft die potentie wel. Het wooncomplex is onderdeel van het stedenbouwkundig plan Noorderhaven Zutphen van KCAP, ontwerpbureau voor stedenbouw, architectuur en landschapsarchitectuur uit Rotterdam. Het gesloten bouwblok is ontworpen door KCAP, dat het kopblok voor zijn rekening nam, en door Zecc Architecten uit Utrecht, die de woningen van de tegenover elkaar liggende, rechte zijdes ontwierp. De landschapsarchitecten van KCAP ontwierpen bovendien ook de fraaie binnentuin.

Architect Roeland Pruyt belicht namens KCAP het project en namens Zecc Architecten neemt architect Marnix van der Meer die rol voor zijn rekening. Van der Meer zegt over de totstandkoming van de samenwerking tussen beide bureaus het volgende: “We hebben in het verleden regelmatig met Heijmans Vastgoed samengewerkt. Het stedenbouwkundig plan is van de hand van KCAP en op een goed moment is vanuit de goede samenwerking met Heijmans ons bureau voorgedragen om gezamenlijk het ontwerp van Kade Noord voor onze rekening te nemen.

IJsselfront

Hoewel het een nieuw, modern en – hoe clichématig het ook klinkt – tijdloos woongebouw is, verwijst Kade Noord onmiskenbaar naar het verleden. Het project is een doorzetting van het bestaande IJsselfront met de kenmerkende, witte herenhuizen met de asgrijze pannendaken. Marnix van der Meer: “We hebben in het ontwerp verbinding gelegd met het witte IJsselfront. Dat zie je bijvoorbeeld in de hoge raampartijen terug, maar ook in de ogenschijnlijke symmetrie. En in de kleurstellingen. De historische herenhuizen lijken veelal symmetrisch, maar ze zijn dat niet. Dat ritme hebben we ook doorgetrokken in ons ontwerp. Kade Noord is heel erg van nu. Het is niet historiserend. We hebben een ontwerp gemaakt dat bestendig is, duurzaam en jarenlang mee kan. Dat is nog een overeenkomst met het historische IJsselfront. Daarom kiezen we ook voor materialen die duurzaam zijn, lang mooi blijven. Dat geldt ook voor de aluminium detaillering.” 

Aluminium detaillering

In de door Zecc Architecten ontworpen blokken zijn aluminium waterslagen toegepast, waaronder gezette waterslagen als maatwerkoplossing. De kleur van deze waterslagen is afgestemd op de kleur van de gevelsteen. De dakrand is vrijwel overal afgewerkt met aluminium muurafdek kappen. “In het totale ontwerp zit een enorme hoeveelheid details en zijn verschillende materialen gebruikt. We wilden voorkomen dat het één monotoon wit blok zou worden. Daarom hebben we schakeringen van wit opgenomen. Door het gebruik van verschillende materialen krijg je een soort gelaagdheid. Aluminium past in dat rijtje. We hebben daarnaast de afzonderlijke blokken telkens iets van elkaar laten lenen. Het ritme van de ramen van de woning in één van de herenhuizen wordt bijvoorbeeld gekopieerd in de ramen van een van de appartementen in het volgende blok. Hierdoor ontstaat er een herhaling in gevelritmes. Als je goed kijkt naar die historische IJsselkade dan zie je ook daar dat elementen van het ene pand terugkomen in het volgende pand.”

Plint

De plint van Kade Noord is uitgevoerd in contrastrijk Belgisch hardsteen. “Minder besmettelijk dan wit”, zegt Van der Meer “De plint geeft statigheid aan het gebouw en het zorgt voor verbinding tussen de blokken, zeker ook met het kopblok dat ontworpen is door KCAP. Bovendien accentueert het de monumentale poort naar de binnentuin en de toegang tot de parkeergarage”.
De woningen aan de IJssel en – de hoek om – een gedeelte aan de jachthaven zijn ontworpen door KCAP. Ook hier is de verwijzing naar het historische IJsselfront van prominente betekenis. “Ons ontwerp is een eigentijdse vertaling van de klassieke driedeling van plint, middendeel en kroon”, zegt Roeland Pruyt namens KCAP. “De panden van het IJsselfront zijn in kleur, in kap en vorm ongeveer gelijk. Dat hebben we doorgezet. Je kunt het ontwerp lezen als één geheel met een verbijzonderde hoek. De klassieke driedeling komt tot uiting in de plint van Belgisch hardsteen – tevens een verbindend element tussen de ontwerpen van beide bureaus – het witte middenstuk en de grijze penthouses, die verwijzen naar de grijze daken van het IJsselfront.” 

De penthouses liggen terug, waardoor er ruimte is voor een dakterras. Hierdoor ontstaat er ook een prettige dynamiek in het gevelbeeld. Over de materialisatie zegt Pruyt: “Het belangrijkste materiaal van de kroon, de penthouses zijn de grijze leien. Dat is voor het middenstuk het wit gekeimde metselwerk en de plint in Belgisch hardsteen. De entrees zijn gedetailleerd met in een warme kleur uitgevoerde, geanodiseerde aluminium boeidelen. Ze vormen een luifel boven de entree en tegelijkertijd een balkon. Dat zie je ook terug in de traditionele bouw. Je ziet dat we ons vooral gefocust hebben op de thema’s uit het IJsselfront, maar dan toegepast in een andere schaal. De bijzondere hoekvorm is voorzien van wit pleisterwerk en grote aluminium ramen. De kozijnen zijn overigens weggedetailleerd achter het pleisterwerk, waardoor je een grotere zichtopening creëert.” Daarnaast is de in grijs opgetrokken opbouw voorzien van fraaie, gekaderde dagkanten. Bovendien is op sommige locaties in de gevel van het complex de hemelwaterafvoer aan het zicht onttrokken door een aluminium afdekprofiel. Een esthetische goede keuze.

Aluminium muurafdekkappen

Ook de dakrand van het door KCAP ontworpen deel is afgewerkt met aluminium muurafdekkappen. Daarover zegt Roeland Pruyt: “De muurafdekkappen hebben de kleur van hun omgeving meegekregen. De kroon is in grijs uitgevoerd; de daar toegepaste aluminium muurafdekkappen zijn in de kleur van de leien uitgevoerd. Datzelfde geldt voor de aluminium muurafdekkappen die aansluiten op het witte keimwerk en voor de aluminium waterslagen.” Met Kade Noord, dat 134 woningen telt, een parkeergarage voor 155 auto’s heeft en een binnentuin van 4.000 m2 rijk is, hebben KCAP en Zecc met gevoel voor Zutphense historie en intelligente nuance een prachtig woongebouw neergezet. Je hoeft niet over voorspellende gaven te beschikken om te zien dat Kade Noord – net zoals de herenhuizen aan het IJsselfront – voor de architect van morgen nieuwe inspiratie vormt. 

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief