Waalwijk, 21 appartementen + C1000 supermarkt

Land: Nederland
Plaats: Waalwijk
Projectnaam: 21 appartementen + C1000 supermarkt
Type bouw: Nieuwbouw
Type bouwwerk: Woning- en utiliteitsbouw

Aannemer:
De Bonth van Hulten BV (NIEUWKUIJK)

« Terug naar het overzicht
In de galerij van het appartementencomplex zorgt een duurzame, stootvaste en ethetische maatwerkoplossing voor camouflage van het nutstrace.

DE VELE VARIATIES VAN ALUMINIUM DETAILLERING

Het appartementencomplex aan het Bloemenoordplein in Waalwijk en de onderliggende C1000 supermarkt combineren duurzame materialen, functionaliteit én slimme aluminium maatwerkoplossingen. In het complex bevinden zich 21 appartementen voor starters, een stallingsgarage met parkeerplaatsen, die alleen voor de bewoners bestemd zijn en een opslag voor de supermarkt. De Bonth van Hulten uit Nieuwkuijk tekende voor de bouw en betrok – na een haalbaarheidsonderzoek – Casade Woondiensten bij het project, die zorg draagt voor de appartementenverhuur. 

Signatuur

Het gebouw is speels van opzet, maar ademt tegelijkertijd kwaliteit uit. De contrastwerking van het bruinrode metselwerk met de wit gestucte gevels en de fraaie, voor een groot gedeelte uit glas opgetrokken entree, bepalen voor een belangrijk deel de signatuur van het complex. Johann Fleischhacker van De Bonth van Hulten licht het belang van de toegepaste materialen toe: “Beeldbepalend is de combinatie van traditioneel metselwerk en het stucwerk, waardoor het gebouw vloeiend integreert in de omgeving. De overgang van het metselwerk in het stucwerk is gerealiseerd met aluminium profielen. Voor de afwerking van de gemetselde borstweringen zijn aluminium muurafdekkappen toegepast, waarop door middel van een blinde bevestiging aluminium balusters zijn geplaatst.”

Synergie

Fleischhacker zegt dat er een nadrukkelijke keuze is gemaakt voor materialen die in combinatie met elkaar een duidelijke synergie vertonen en zodoende een bijdrage leveren aan de totale uitstraling van het gebouw. “Dat geldt ook voor de kleuren en materialen voor de dakdetaillering en de geveldoorbrekingen. De aluminium daktrim, kozijnen en waterslagen zijn uitgevoerd in RAL-kleuren die het contrast bevorderen en daardoor heel goed aansluiten bij de omringende bebouwing. Het hekwerk langs de galerij aan de binnenzijde van het gebouw, die toegang biedt tot de appartementen is voorzien van geperforeerd zetwerk. Ook de aluminium muurafdekker op de entreeluifel is geperforeerd: een knap staaltje maatwerk.” 

Onuitputtelijke mogelijkheden

Het appartementencomplex in combinatie met de C1000 supermarkt laat de onuitputtelijke mogelijkheden zien van de toepassing van aluminium bouwmaterialen. Niet alleen in esthetisch opzicht, maar zeker ook in functionaliteit. Een goed voorbeeld daarvan is de toepassing die gekozen is voor de camouflage van de nutsvoorzieningen, die niet in de supermarkt zichtbaar mochten zijn. Het nutstracé is daarom omgeleid via de galerij van het appartementencomplex. Johann Fleischhacker: “We moesten op zoek naar een duurzame, stootvaste en esthetische maatwerkoplossing om de nutsvoorzieningen weg te werken. Een belangrijke voorwaarde van de nutsbedrijven was dat het systeem uiteraard goed moest kunnen ventileren en het moest demontabel zijn. De oplossing vonden we in geperforeerd aluminium zetwerk, dat als een koof rondom het leidingwerk is aangebracht. De perforaties in het aluminium zetwerk bevorderen niet alleen de ventilering van het inwendige leidingwerk; ze zorgen er ook voor dat het zetwerk als esthetisch geheel een eenheid vormt met het hekwerk langs de galerij. Omdat aluminium gemakkelijk op maat te maken is en eenvoudig te verwerken op de bouwplaats, is het materiaal bij uitstek geschikt voor het vervaardigen van verschillende lengtes en hoekstukken. Daarbij is het ook de meest duurzame keuze.”

Het Waalwijkse appartementencomplex is een toonbeeld van de vele mogelijkheden van aluminium detaillering. De veelheid aan toepassingen laat zien dat aluminium steeds meer gewaardeerd wordt als duurzaam bouwmateriaal, dat bovendien meerwaarde geeft aan de esthetische kwaliteiten van een gebouw. Daarnaast zijn met aluminium vernieuwende oplossingen mogelijk, zoals de camouflage van de nutsvoorzieningen, die met andere, veelal stuggere materialen niet realiseerbaar zijn.