Tilburg, Kantoor ISAH Erp software, Droogdokkeneiland 11

Land: Nederland
Plaats: Tilburg
Projectnaam: Kantoor ISAH Erp software, Droogdokkeneiland 11
Type bouw: Nieuwbouw
Type bouwwerk: Utiliteitsbouw

Aannemer:
Aannemersbedrijf Houtepen BV (GOIRLE)
Architect:
FD Architecten (DE MOER)

« Terug naar het overzicht

EEN SMALLE ALUMINIUM ONDERBREKING VIND IK PRACHTIG

Hij is ervan uitgegaan dat het gebouw een duidelijke functionaliteit heeft en is met de toekomstige gebruikers, in dit geval de afdelingshoofden, in gesprek gegaan. “Menselijke uitgangspunten komen altijd terug in mijn ontwerpen”, zegt Frits Dansen daarover, “daar wordt met de inrichting van de binnenruimtes nadrukkelijk rekening gehouden. Maar ook de uitstraling, het zicht en de ligging van het gebouw spelen hierin een rol. Het perceel was enigszins beperkt. Daarom heb ik gekozen voor een L-vorm. Dat is ook nog eens economisch en efficiënt”. Het ISAH-gebouw biedt een fraai uitzicht over het water. 

De softwareontwikkelaars van het bedrijf moeten geconcentreerd kunnen werken. Daarom zijn zij op de bovenste verdieping gesitueerd, waar het rustiger werken is. ”Naast de menselijk uitgangspunten vormt tijdloosheid een ander regelmatig terugkerend aspect. “Tijdloosheid en duurzaamheid liggen in elkaars verlengde. Het gebouw moet – ook kwalitatief – lang mee kunnen gaan. Daarom schrijf ik altijd aluminium voor, dat, mits goed gemoffeld, niet veroudert.”

Scherpe lijnen

Het ISAH-gebouw wordt gekenmerkt door scherpe lijnen en hoekige vormen. De toepassing van de antracietkleurige keramische tegels in combinatie met aluminium afwerking geven het pand allure. Door afwisselend gebruik van rechthoekige vormen oogt het gebouw levendig. Dit wordt versterkt doordat de raampartijen enigszins verzonken liggen, waardoor er een reliëfwerking ontstaat. Er zit ook een bewust praktische grondslag aan deze verzonken ramen. Hierdoor ontstaat schaduwwerking en is zonwering deels overbodig.
Het kantoorcomplex van ISAH is inderdaad een bedrijfsgebouw dat niet snel aan trends onderhevig zal zijn. Dat heeft niet alleen met het tegelijkertijd robuust, maar fijnzinnige ontwerp te maken, maar ook met het gebruik van materialen. De antracietkleurige tegels laten zich bijvoorbeeld uitstekend combineren met aluminium detaillering. In het ISAH-gebouw zijn muurafdeksystemen toegepast met balusters die Roval Aluminium heeft ontwikkeld. Het aluminium is eveneens in antracietkleur gemoffeld, zodat het gebouw eenheid uitstraalt. 

Ranke profilering

Daglicht is belangrijk in het ontwerp van Frits Dansen. Grote raampartijen zorgen niet alleen dat licht naar binnen komt, maar dat ook uitzicht gecreëerd wordt. De raampartijen worden gescheiden door een ranke aluminium profi lering, zodat de wisselwerking van daglicht en uitzicht optimaal is. “Een smalle aluminium onderbreking vind ik prachtig, zeker daar waar een fraai uitzicht aan de orde is. Datzelfde geldt voor de borstwering, die ik toegepast heb in het pand. Die moet je niet te hoog maken. De borstwering is eindig gemaakt met aluminium afdekkappen met daarop ranke aluminium balusters. Het uitzicht is prachtig. Ik maak graag een koppeling tussen de omgeving en het gebouw. Dat kan bijvoorbeeld door ramen tot op de grond te laten lopen, zodat je buiten echt naar binnen haalt. Maar het kan ook door goed te kijken naar de functionaliteit van de ruimte en deze functionaliteit al dan niet te combineren met bijvoorbeeld een uitzicht."