Oisterwijk, De Hondsberg

Land: Nederland
Plaats: Oisterwijk
Projectnaam: De Hondsberg
Type bouw: Nieuwbouw
Type bouwwerk: Utiliteitsbouw

Aannemer:
Huybregts / Relou BV (SON)
Architect:
Jorissen Simonetti Architecten BV (RIJSSEN)

« Terug naar het overzicht
Observatie- en behandelingsinstituut. Door over de hele gevel een meanderende aluminium omlijsting toe te passen wordt een beeld gecreëerd van aparte woningen.

ALUMINIUM DETAILLERING CONSEQUENT DOORGEVOERD

Volgens architect Chantal Koster van Jorissen Simonetti architecten is in het ontwerp nadrukkelijk rekening gehouden met de gebruikers van de nieuwbouw. “Dat past ook in de filosofie van ons bureau, die erop gericht is te ontwerpen vanuit de gebruiker. Omdat de cliënten van De Hondsberg er ook kortere of langere tijd kunnen verblijven, is het creëren van een thuisgevoel één van de uitgangspunten geweest. Voor dit nieuwbouw project was er een beperkte fysieke ruimte beschikbaar, waardoor een ontwerp met één bouwlaag niet mogelijk was. Dat noodzaakte ons om twee bouwlagen te realiseren. Dat betekende wel dat we meer ontwerpvrijheid hadden ten aanzien van de gevel. Door over de hele gevel een meanderende aluminium omlijsting toe te passen wordt een beeld gecreëerd van aparte woningen. Bovendien zorgt dat voor een vriendelijke, niet robuuste, speelse uitstraling.” 

Aluminium omlijsting

De aluminium omlijsting geeft bovendien de scheidingslijn weer tussen de verticaal geplaatste keramische vlakke dakpannen en de uit gemêleerde bruinrode steen opgetrokken gevel. “Voor de gevelsteen hebben we juist voor warme herfstkleuren gekozen, omdat het mooi aansluit op de bosrijke omgeving”.

De nieuwbouw biedt plaats aan 24 cliënten. Er zijn twaalf appartementen in gesitueerd (zes boven, zes beneden) met een gezamenlijke entreepartij en twee woongroepen met in totaal twaalf slaapkamers en gemeenschappelijke vertrekken. Chantal Koster: “De vormen die ik heb gekozen zijn rustig en eenvoudig en consequent doorgevoerd. Dit geldt ook voor de detaillering. De keuze voor aluminium afwerking zie je overal in terug. De dagkanten zijn van aluminium, dit geldt ook voor de plafondplaten boven de ramen en de boeiboorden, die voor de luifels zijn gebruikt. Deze consequente doorvoering van materiaal zorgt voor rust en dat past goed bij de gebruikers van de nieuwbouw.”

Natuurlijke materialen

Chantal Koster zegt een voorkeur te hebben voor natuurlijke materialen: “We passen weinig kunststof toe. Aluminium is een materiaal op natuurlijke basis en zeer geschikt voor detaillering, zoals in De Hondsberg is toegepast. Het biedt enorm veel vormvrijheid, de aansluitingen zijn goed - je wordt immers niet geplaagd door nare kitnaden - en wat betreft onderhoud is aluminium ook een dankbaar en duurzaam materiaal. Een ander belangrijk punt is de mogelijkheid om aluminium in alle denkbare kleuren toe te passen, hoewel we ons voor De Hondsberg beperkt hebben tot wit, bruin en antraciet. Deze laatste kleurstelling zie je terug in de dakafwerking in de vorm van een muurafdeksysteem, dat daardoor prima aansluit op de verticale dakpannen.”