Obdam, appartementen "Polderweijde"

Land: Nederland
Plaats: Obdam
Projectnaam: appartementen "Polderweijde"
Type bouw: Nieuwbouw
Type bouwwerk: Woningbouw

Aannemer:
Mulder Obdam bouw BV (OBDAM)
Architect:
Boparai Associates BV (OOSTZAAN)

« Terug naar het overzicht
Appartementencomplex geinspireerd op de West-Friese omgeving. Diverse speelse aluminium oplossingen hebben de massaliteit helpen doorbreken.

ALUMINIUM DRAAGT BIJ AAN NATUURLIJKE DYNAMIEK

Architect Neelu Boparai van Boparai Associates bv Architekten uit Oostzaan: “De verbinding met de tijden van weleer is terug te vinden in kleur en vorm van de schuine daken en de dakpannen die doorgetrokken zijn naar de gevels. Daarnaast zijn bepaalde geveldelen bekleed met verticale delen." 

Het appartementengebouw in Obdam bestaat uit vier bouwlagen. De eerste twee verdiepingen zijn gereserveerd voor twaalf zorgappartementen voor mensen met een verstandelijke beperking met gemeenschappelijke ruimtes, kantoren voor begeleiders, een vergaderkamer en bergingen. Op de derde en vierde verdiepingen bevinden zich twaalf huurappartementen. Door de bijzondere kavelvorm is het complex in een soort driehoek gebouwd. De architect heeft in haar ontwerp er rekening mee gehouden dat het complex niet massief oogt. “De gevels gaan niet strak omhoog, maar zijn min of meer uit het volume gesneden. De uit een warmbruine baksteen opgetrokken blokken fungeren als een soort boekensteun voor de appartementen, die refereren aan de boerenschuren. Deze appartementen hebben de kleur broekergrijs, heel kenmerkend voor de streek Broek en Waterland.”

Plasticiteit

Het avontuurlijke karakter van de Polderweijde wordt ook nog eens geaccentueerd door de entree van het gebouw. Het lijkt alsof er een stuk is uitgehouwen door de bovenste twee woonlagen achterwege te laten. Zo ontstaat er ruimte voor een daktuin; het verzonken gedeelte bestaat uit een grote glaspartij, waardoor er daglicht in het gebouw valt. “Hierdoor is het gebouw veel minder massief en ontstaat er een aangename plasticiteit. Doordat we de gevels in kleinere segmenten en vlakken van verschillende materialen hebben verdeeld, past het gebouw goed bij de kleinschaligheid van de omgeving”, aldus Neelu Boparai. “Ook voor de bevestiging van de balkons hebben we gekozen voor een oplossing die massaliteit verzacht. De balkons zijn niet voorzien van kolommen, maar worden deels gedragen door ranke schoren.” 

Detaillering

De vensters zijn voorzien van aluminium waterslagen en voor de dakrandafwerking zijn aluminium daktrimmen en een aluminium muurafdeksysteem gebruikt. In de hal van het complex is aluminium zetwerk toegepast. Neelu Boparai: “De materiaalkeuze speelt een belangrijke rol in het ontwerp. Door het gebruik van verschillende materialen ontstaat er een natuurlijke dynamiek. Voor de detaillering hebben we gekozen voor aluminium, omdat het een licht materiaal is, eenvoudig in de juiste kleur verwerkbaar en het is onderhoudsarm. Ook niet onbelangrijk is dat aluminium hufterproof is.”

In Polderweijde is een ontwerp ontstaan, waarin van alles gebeurt. Neelu Boparai is in haar opzet om de massaliteit van het gebouw te doorbreken bijzonder goed geslaagd. Binnenkort start de bouw van de volgende fase van Polderweijde, een aantal grondgebonden woningen en een appartementengebouw, die door dezelfde architect zijn ontworpen.