Nijmegen, Wooncomplex De Weezenhof

Land: Nederland
Plaats: Nijmegen
Projectnaam: Wooncomplex De Weezenhof
Type bouw: Renovatie
Type bouwwerk: Woningbouw

Aannemer:
Plegt Vos Stoffels BV (GENDT)
Architect:
Pieter Oosterhout Buro voor Arch.BNA BV (BEUNINGEN GLD)
Ramen / Deuren fabrikant:
Van Hoesel Aluminium Kozijnen BV (GOIRLE)
Woningbouwvereniging:
Wooncorporatie Talis (NIJMEGEN)

« Terug naar het overzicht

Na renovatie is de energieprestatie van F naar B gebracht en heeft het enigszins gedateerde woonzorgcomplex een eigentijdse uitstraling gekregen. Met mooi op kleur gebracht aluminium zetwerk en muurafdeksystemen.
Fotografie: Hennie Raaymakers

“ALUMINIUM IS DIENSTBAAR AAN DE TOTALE UITSTRALING”

Appartementencomplex De Weezenhof in Nijmegen is opgeleverd in 1973 en stond daarna jarenlang bekend als de ‘hippe hoogbouw’. Maar ook wat hip is, wordt ooit door de tijd ingehaald. En dat vond woningcorporatie Talis ook: het 270 appartementen tellende complex, dat uit vijftien woonblokken bestaat, voldeed niet meer aan de (woon)eisen van deze tijd. Het wooncomfort en de veiligheid moesten verbeterd worden, op het gebied van duurzaamheid viel er veel te winnen en zeker ook de uitstraling kon een opwaardering gebruiken. Kortom, een grootonderhoudsproject van aanzienlijke omvang, dat in 2012 op de tekentafel terechtkwam van Pieter Oosterhout van het gelijknamige architectuurbureau uit Beuningen.

Spectaculair ontwerp

“Een grote uitdaging”, blikt Pieter Oosterhout terug. “En we stonden direct voor een dilemma: pakken we het degelijk en veilig aan, waarmee we het risico liepen ons niet te onderscheiden ten opzichte van concurrerende bureaus of gaan we voor een spectaculair ontwerp. We hebben uiteindelijk voor dat laatste gekozen. En onze ideeën vielen in de smaak bij opdrachtgever Talis, waarmee we net als met de bouwpartijen en de bewoners, tot een geweldige samenwerking zijn gekomen. Dat heeft zeker bijgedragen aan het bijzondere resultaat.”

Spectaculair is de Weezenhof zeker geworden. Dat komt in de eerste plaats door de uit basaltvezels geperste panelen met kameleoneffect die op de zijgevels zijn aangebracht. Door spelingen van het licht lijken de appartementblokken tot leven te komen. De gevels kleuren telkens weer anders, de ene keer groen, de andere keer brons, afhankelijk van het moment van de dag en de invalshoek van het licht.

Dienstbaar aluminium

Maar we doen het totale ontwerp tekort als de focus alleen op deze gevels zou blijven rusten. Ook het vooraanzicht en het achteraanzicht zijn spectaculair veranderd. Pieter Oosterhout: “Er is veel aluminium detaillering terug te vinden in het totaalontwerp. De rol van aluminium is van belang: het is dienstbaar aan de totale uitstraling en het past door het onderhoudsarme karakter ook in de duurzaamheidsgedachte, die zo belangrijk was voor dit project. Doordat in het oorspronkelijke ontwerp niet goed te onderscheiden was waar de appartementen ophielden, hebben we onder meer gebruikgemaakt van witte, gezette aluminium kaders en aluminium muurafdekkappen, die de begrenzing van de appartementen duiden. Deze aluminium kaders, die horizontaal en verticaal voor de kenmerkende strakke belijning zorgen, dragen er bovendien toe bij dat het kameleoneffect van de gevels wordt geoptimaliseerd; het loopt daardoor niet weg.”

Muurafdekkappen

Daarnaast zijn op alle appartementsblokken als dakrandafwerking aluminium muurafdekkappen toegepast. Ook de balkonhekken, die oorspronkelijk van gegalvaniseerd staal waren, zijn nu van aluminium. Dat zelfde geldt voor de raam- en deursystemen, die bovendien voldoen aan DUBO®-keur en zodoende bijdragen aan het beoogde energie A-label. De communicatie met de bewoners vormde een wezenlijk onderdeel van het hele project. Ze zijn niet alleen betrokken bij het idee van de ‘kameleonpanelen’, maar ook bij de keuze voor aluminium in plaats van hout voor de kozijnen.

Al met al heeft de ‘hippe hoogbouw’ aan allure gewonnen, dankzij het gedurfde ontwerp van de architect. Een volledige metamorfose, die niet alleen visueel zichtbaar is, maar die de bewoners meer wooncomfort biedt én lagere woonlasten. Duurzaam geslaagd en hipper dan voorheen!