Mechelen, Mahatma Gandhi

Land: Belgie
Plaats: Mechelen
Projectnaam: Mahatma Gandhi
Type bouw: Renovatie
Type bouwwerk: Woningbouw

Aannemer:
Democo NV (HASSELT)
Architect:
Omgeving CVBA

« Terug naar het overzicht

Grootscheepse renovatie van ruim 200 woningen uit de jaren zestig die in het geheel niet meer voldeden aan de comfort- en energie-eisen van deze tijd. Met veel aluminium detailleringen.

“DE WONINGEN HEBBEN EEN VOLLEDIGE OPFRISBEURT GEKREGEN”

Met haar visie op het grootschalige renovatieproject in de wijk Mahatma Gandhi in het Belgische Mechelen heeft arQ ArchitectenStudio uit Sint-Niklaas het begrip metamorfose een nieuwe dimensie gegeven. Het project betrof ruim tweehonderd woningen uit de jaren zestig die in het geheel niet meer voldeden aan de comfort- en energie-eisen van deze tijd en daarnaast 23 nieuwbouwwoningen. Eén van de ambities voor het renovatieproject was dat het predicaat sociale woningbouw moest verdwijnen. En daar is de architect volledig in geslaagd. Ook dankzij de significante toepassingen van aluminium detailleringen.

Verouderd

De woningen in de wijk waren in velerlei opzicht verouderd. De energiehuishouding was niet conform de eisen van deze tijd, veel woningen waren te klein en slecht geïsoleerd en het ontbrak er aan hedendaags wooncomfort. 108 woningen zijn onder meer voorzien van een uitbouw met keuken en een nieuwe badkamer; sommige woningen hebben er een extra slaapkamer op de verdieping bij gekregen. De volledige woningen zijn voorzien van een compleet nieuwe buitenschil met de modernste isolatievoorzieningen. Tijdens de renovatiewerkzaamheden waren de bewoners tijdelijk in een andere woning gehuisvest. Voor 96 andere renovatiewoningen was dat niet nodig en konden de bewoners tijdens de uitvoering thuis blijven wonen. Alle woningen zijn bovendien voorzien van nieuwe technische installaties. De 23 nieuwbouwwoningen zijn tegen de blinde gevels van de renovatiewoningen gesitueerd, zodat er een aantrekkelijk en speels beeld ontstaat.

Aluminium detaillering

ArQ ArchitectenStudio heeft het rigoureus aangepakt. De algemene look & feel is drastisch veranderd en de associatie met sociale woningbouw is geheel verdwenen. Kim Brouwers: “De woningen hebben een volledige opfrisbeurt gekregen. Ze zijn groter geworden, er is meer comfort en er is een thermische isolatieschil aangebracht. Bovendien is er visueel ook het een en ander veranderd. Onderaan zijn de huizen voorzien van steenstrips die contrasteren met het lichte pleisterwerk erboven. Voor de overgang tussen deze twee materialen is een rank aluminium profiel gebruikt. Een aantal elementen zijn behouden gebleven, zoals de aluminium ramen, die fraai aansluiten op het pleisterwerk.”

Aluminium is volgens Kim Brouwers een dankbaar materiaal: “Groot voordeel is dat je er zeer fijn mee kunt profileren op een wijze die je met bijvoorbeeld hout niet voor elkaar krijgt, zoals in het geval van het overgangsprofiel tussen de steenstrips en het pleisterwerk. Deze steekt in functie van de afwatering voldoende uit, zodat er geen lekstrepen ontstaan. Dit geldt ook voor de dagkanten en lekdorpels bij de vensters. Aluminium is ook in esthetisch opzicht een goede keuze. Het is mooi en strak en veel minder onderhevig aan vervorming en weersinvloeden. Bovendien heeft aluminium minder onderhoud nodig.” Om deze redenen heeft de architect ook voor de dakrandafwerking gekozen voor aluminium muurafdekkappen en dakranden in de kleur van het lichte pleisterwerk.

Opwaardering

De voormalige sociale woonwijk is door de visie van arQ ArchitectenStudio een moderne wijk geworden, waar het plezierig wonen is. Woningen die enorm opgewaardeerd zijn wat zuinigheid betreft, wooncomfort én vooral ook uitstraling. Het gebruik van eigentijdse materialen, zoals aluminium, speelt hierin een belangrijke rol. Mahatma Gandhi is van zorgenkindje veranderd in een wijk met toekomst.