Kaatsheuvel, De Moliere

Land: Nederland
Plaats: Kaatsheuvel
Projectnaam: De Moliere
Type bouw: Nieuwbouw
Type bouwwerk: Woningbouw

Aannemer:
Pepping bouw BV (KAATSHEUVEL)
Architect:
Quadrant Architecten VOF (ZEVENBERGEN)

ALUMINIUM BLEEK PRIJSTECHNISCHE EEN AANTREKKELIJKE KEUZE

De Molière ligt aan de Contrefort in Kaatsheuvel en vormt een markant herkenningspunt in de wijk. Het luxueuze complex telt 56 appartementen en ondergrondse parkeergarage met 38 parkeerplaatsen en een fietsenstalling, inclusief oplaadpunten voor scootmobielen. De appartementen zijn bedoeld voor 55-plussers.

Verantwoordelijk architect is Wim van Oorschot van Quadrant Architecten uit Zevenbergen, voor wie Kaatsheuvel geen onbekend terrein is. “We hebben veel projecten gedaan in Kaatsheuvel, ook met de huidige opdrachtgever Pepping Bouw. De omgeving is ons vertrouwd en dat heeft zeker geholpen bij het aanpassen van het stedenbouwkundig plan, waar de Molière deel van uit maakt.” 

Kleinschalige uitstraling

Het appartementencomplex is rondom alzijdig opgebouwd, ofwel alle appartementen zijn naar buiten toe gericht. Door het toepassen van parcellering is Van Oorschot erin geslaagd om het omvangrijke gebouw een kleinschalige uitstraling te geven. Kleinschalig en gevarieerd. De architect heeft gekozen voor wit als leidende kleur: “Dat geeft het gebouw allure en zorgt voor een luxueuze uitstraling. Absolute blikvanger is het fraaie atrium, waar gedoseerd daglicht binnenkomt. “Een volledig glazen dak heeft als nadeel dat het door het direct binnenvallend daglicht erg warm kan worden. We hebben gekozen voor een niet-transparant plat dak met rondom glaspartijen, zodat het daglicht indirect binnenvalt.”

Detaillering

De begane grond van het atrium is een openbare gebruiksruimte, waar de bewoners bijvoorbeeld kunnen biljarten. Het atrium heeft een warme sfeer door toepassing van natuurlijke materialen in combinatie met warme kleuren, zoals hout voor de wanden, deuren en leuningen en een rode vloerbedekking. Door het gebruik van wand en plafondverlichting wordt deze aangename sfeer benadrukt. 

Kwaliteit

Ook in de detaillering is kwaliteit het uitgangspunt geweest. Zo liggen de gevelkozijnen enigszins verzonken, waardoor de kast voor de zonwering aan het zicht wordt onttrokken. Voor de afwerking is veelal gekozen voor aluminium.

De penthouses zijn voorzien van een terrasbeveiliging in de vorm van een aluminium muurafdeksysteem met aluminium baluster. Ook de dakrand op de penthouses is van aluminium, evenals de waterslagen, kozijnen, zonweringen, lamellenwanden. Wim van Oorschot: “Aluminium bleek prijstechnisch een aantrekkelijke keuze. Ook kun je aluminium blind bevestigen en is het een niet-statisch vormbaar materiaal. Daar komt nog bij dat de Molière een energetische gebouw is met warmtepompen met open bron, die warmte genereren uit het grondwater. Aluminium als duurzaam product past daar goed bij. De opdrachtgever gaf bovendien aan dat er zoveel mogelijk moest worden ingezet op onderhoudsarme materialen. Dat is ook van invloed geweest op de keuze voor aluminium.”