Hendrik Ido Ambacht, W.C. en appartementen Hoogambacht

Land: Nederland
Plaats: Hendrik Ido Ambacht
Projectnaam: W.C. en appartementen Hoogambacht
Type bouw: Nieuwbouw
Type bouwwerk: Woningbouw

Aannemer:
Bc. Van Schijndel-Hurks VOF (EINDHOVEN)
Architect:
Ted Schulten architect (AMSTERDAM)

« Terug naar het overzicht

EEN MOOI MATERIAAL DAT JE IN STAAT STELT SLANK TE DETAILLEREN

Winkelcentrum Hoogambacht vormt een opvallend oriëntatiepunt in de nieuwbouwwijk De Volgerlanden in Hendrik-Ido-Ambacht. Door de vijftien lagen tellende woontoren markeert het project het centrum van de wijk. Architect Gert-Jan Hendriks, die samen met Ted Schulten verantwoordelijk is voor het ontwerp, heeft op intelligente wijze de omgeving betrokken in zijn ontwerp. Met Ianthe Mantingh vormt Gert-Jan Hendriks de directie van Locus architecten te Amsterdam. 

Groene hoven

Op de commerciële plint zijn de woningen gesitueerd in een S-vormige bebouwing die rond twee groene hoven meandert en de massaliteit van het gebouw beperkt. Het woonvolume begint relatief laag en wordt naar de woontoren toe steeds hoger. De hoven zijn elk aan een zijde geopend, de een georiënteerd naar het park en de ander naar de woonstraat aan de noordzijde van het plan. De grondgebonden woningen aan deze zijde van het gebouw kijken niet tegen een massief blok aan, maar kijken uit op een groenhof, dat naar de straat toe afloopt. 

Deze groene binnenhoven contrasteren met de uit rode baksteen opgetrokken bouwmassa. Voor de bewoners van Hoogambacht heeft het architectonisch element van het meanderende volume als voordeel, dat ze verder kunnen kijken dan louter en alleen hun eigen blok.

Tweelaagse plint

Hoogambacht bestaat uit een begane grond met winkelvoorzieningen, 147 appartementen (levensloopbestendig, seniorengericht) en een ondergrondse parkeergarage. De plint geeft het blok allure, vormgegeven als zijnde twee lagen lijken de woningen optisch hoger te beginnen dan in werkelijkheid het geval is. De balkons aan de parkzijde, direct boven de winkelgalerij, zorgen voor een aangename onderbreking van het bouwritme en accentueren de autonomiteit van de woningen. Oprechtheid en eenvoud zijn twee kernwoorden die volgens Gert-Jan Hendriks goed passen bij de architectuur: “Ik heb de voorkeur voor oprechtheid in materiaalgebruik, zonder tierelantijnen en onnodig opsmuk. De kozijnen, waterslagen en muurafdeksystemen zijn van aluminium. Een mooi materiaal, dat je in staat stelt slank te detailleren. Bovendien is het duurzaam en het blijft lang mooi. Een prettige bijkomstigheid is dat aluminium onderhoudsvrij is. Geef mij maar aluminium!” 

Logische vormen

Wat de verdere detaillering betreft, kenmerkt Hoogambacht zich door logische vormen en strakke kaders. Dit komt onder meer tot uiting in het materiaalgebruik en de contrastwerking tussen de betonranden rond de balkons en galerijen en de vrolijke rode baksteen. De witte betonranden hoog in de woontoren geven Hoogambacht een uiterst krachtige signatuur. Zo is het winkelcentrum Hoogambacht één architectonische compositie van grote en kleine elementen.