Gent, Daskalides

Land: België
Plaats: Gent
Projectnaam: Daskalides
Type bouw: Nieuwbouw
Type bouwwerk: Woningbouw

Architect:
Bontinck Architecture & Engineering NV
Dakdekker / Installatiebedrijf:
IBIC BVBA (AARTSELAAR)

Het appartementencomplex is gelegen op de site van de oude Daskalides fabriek in Gent. Het groen thema dat het gebouw omringt wordt doorgetrokken op het gebouw met groendaken.

"MULTIFUNCTIONALITEIT VAN ALUMINIUM DETAILLERING"

Architect Tijl Stieperaere van Bontinck Architecture and Engineering heeft deze programma-eisen op intelligente wijze geïntegreerd in het ontwerp van het appartementencomplex op het voormalige terrein van de Daskalidès chocoladefabriek in Gent.

Het gebouw telt 101 appartementen en heeft een ondergrondse parkeergarage van 8.000 m2. “Het is als het plaatsen van legoblokjes in een ingewikkeld patroon”, zegt Tijl Stieperaere over het bijzondere ontwerp. Hij doelt hiermee op de unieke verschillen tussen de appartementen, die in grootte variëren en op de manier waarop deze appartementen ten opzichte van de leefomgeving zijn gesitueerd. Zo zijn de leefruimtes naar buiten toe gericht, met zicht op de groene omgeving en liggen de slaapkamers rond de patio’s aan de binnenzijde van het complex. Hoogstammige bomen op deze patio’s waarborgen de privacy.

Groen en aluminium

Groen heeft sowieso een belangrijke functie binnen het ontwerp. Het groenthema dat het complex kenmerkt, is doorgetrokken naar groendaken. Stieperaere heeft veel zichtdaken gecreëerd die daardoor als een soort tweede tuinvlak dienen. De dakranden zijn afgewerkt met strak vormgegeven aluminium muurafdekkappen, een detaillering die steeds vaker wordt gecombineerd met groendaken. Daarnaast zijn de groendaken omkaderd door aluminium grindkeringprofielen. Dit type profiel houdt de kiezels, die vaak worden gebruikt om de groendaken te omsluiten, netjes op hun plaats. Ook de randafwerking van de terrassen bestaat uit aluminium afdekkappen, waarop glazen borstweringen zijn gemonteerd voor optimale beleving van de omgeving. Als terrasafscheiding gebruikte de architect vriendelijke groenhagen. Tevens zijn op diverse plaatsen aluminium toezichtputten geïnstalleerd die een eenvoudige controle van de substraten mogelijk maken.

Aluminium versterkt contrastwerking

Contrast is een ander beeldbepalend element binnen het ontwerp van Tijl Stieperaere. Het gebouw is aan de voorzijde tot zeven bouwlagen hoog; de achterzijde is lager om beter te kunnen aansluiten op de laagbouwwoningen. Het contrast komt ook tot uiting in de materiaalkeuze: “De gevel is uitgevoerd in een gedunmetselde, geaccentueerde rode en bruine baksteen voor een natuurlijke uitstraling; de wanden van de inpandige terrassen zijn voorzien van wit pleisterwerk. Dit contrast wordt door de toepassingen van aluminium detaillering versterkt. Het aluminium schrijnwerk in de patio’s en in de buitengevels is in chique antraciet uitgevoerd. Om eenzelfde contrast als in de buitengevels te realiseren, zijn de dagkanten van de appartementen rondom de patio’s uitgevoerd in wit aluminium. Het is een waardevolle eigenschap dat aluminium in elke gewenste RAL-kleur uitgevoerd kan worden.”

Hoewel het appartementencomplex een gevellengte heeft van ruim honderd meter en een maximale bouwdiepte van 38 meter, is de architect erin geslaagd om elk gevoel van massaliteit te voorkomen. Dit komt onder meer door twee fietsdoorgangen, de frivoliteit van de inpandige terrassen en de niveauverschillen. Het eindresultaat is een fraaie combinatie van esthetica en functionaliteit. En dat is mooi wonen.