Frieschepalen, MFA De Kolk

Land: Nederland
Plaats: Frieschepalen
Projectnaam: MFA De Kolk
Type bouw: Nieuwbouw
Type bouwwerk: Utiliteitsbouw

Aannemer:
Van Wijnen Gorredijk BV (GORREDIJK)
Architect:
Van Hoogevest Architecten BV

« Terug naar het overzicht
Energiezuinige MFA met groendak waar de houten liggende delen d.m.v. aluminium afdekkingen worden beschermd.

NATUURLIJKE ALUMINIUM DETAILLERING

De multifunctionele accommodatie (MFA) ‘t Byntwurk in Frieschepalen - of Fryske Peallen, zoals de Friezen zeggenin de gemeente Opsterland is, voor zover je dat van een gebouw kunt zeggen, een uiterst slim ontwerp. Kenmerk van een MFA is dat de gebruikers, die erin gehuisvest zijn, de verschillende ruimtes en functionaliteit delen, met behoud van de eigen identiteit.

Hart

“Op de oude locatie had het dorpshuis veel meer ruimte, maar doordat het nieuwe 

dorpshuis in Frieschepalen aan een soort gemeenschappelijk hart grenst, kan het indien nodig beschikken over gemeenschappelijk ruimtes”, licht Hans Verborg toe. “Dat geldt ook voor de twee scholen die in de MFA zijn gevestigd. ”Om de eigen identiteit te behouden, hebben de scholen elk een eigen entree met een opvallend oranje kleurstelling. De entrees komen uit op de zogeheten leerruimtes, die indien de vouwwanden open zijn, een enorme vrije binnenruimte bieden.” De nieuwe multifunctionele accommodatie biedt onderdak aan peuterspeelzaal de Krobbedobbe, dorpshuis de Dobber, pcbo Rehoboth en openbare daltonschool de Skâns.

Belijning

Het gebouw loopt van laag naar hoger, zodat er een natuurlijke integratie ontstaat met het het achterliggende grasland. Vanuit de woningen is er zicht op het groendak, waardoor er een visuele eenheid ontstaat met de groene omgeving. Het strak vormgegeven gebouw, is opgetrokken uit baksteen en, met uitzondering van de hoge plint, voorzien van een fraai aangebrachte keimlaag. Om de gevelopeningen te benadrukken, zijn deze voorzien van een rand van bruin metselwerk. De dakrandafwerking, die bestaat uit aluminium muurafdekkappen, sluit hier naadloos op aan. De dakranddetaillering versterkt de belijning van de iets oplopende daken en heeft hierdoor ook een esthetische functie. ‘t Byntwurk is voorzien van een groendak, dat in de zomer voor koeling en in de winter voor warmte-isolatie zorgt. “Behalve dat het groendak isoleert, biedt het ook bescherming aan de dakhuid”, zegt Hans Verborg. “Het dak vergt dan ook nauwelijks onderhoud. Duurzaamheid en energiezuinigheid zijn ook voorname uitgangspunten geweest in het ontwerp van de MFA. Dat ligt ook ten grondslag aan de aluminium detaillering van het dak, de luifel en de gevelopeningen.”