Etten-Leur, Centrumplan winkels+appartementen

Land: Nederland
Plaats: Etten-Leur
Projectnaam: Centrumplan winkels+appartementen
Type bouw: Nieuwbouw
Type bouwwerk: Woningbouw

Aannemer:
Bc. J.P. van Eesteren/Korteweg VOF

IK DENK ALTIJD IN ALUMINIUM OPLOSSINGEN

En als je het gebouw ziet, wekt dat geen verbazing. De architect heeft de entree voorzien van deze levensgrote betonnen cijfers. “Het geeft het aantal woningen binnen Cluster 11 aan”, zegt hij. “Daarnaast hebben de cijfers ook een dragende functie. Of je het nu mooi vindt of niet, weghalen is niet meer mogelijk.” 

Cluster 11 met inpandige parkeergelegenheid springt in het oog. Het bijzonder vormgegeven ontwerp van Richard van Rijen van Vergouwen & van Rijen Architecten uit Etten-Leur vormt een staaltje van eigentijdse architectuur, waarin de toepassing van aluminium detaillering heel goed past. De 24 woningen zijn uit bruin metselwerk opgetrokken. Het metselwerk is voorzien van een bruine voeg, waardoor volgens de architect de vlakwerking wordt benadrukt en er in combinatie met aluminium eenheid ontstaat. “Het is een zichtlocatie met uitkijk op de jachthaven van Etten-Leur”, zegt Richard van Rijen. “Om de relatie met de haven te accentueren, is in de twee gebouwen die in elkaar overlopen de boeg van een schip te zien. Om deze associatie te beklemtonen worden voor het gebouw golvende haagblokken van verschillende hoogtes en schuintes geplaatst.”

Aluminium past uitstekend

Van Rijen heeft een voorkeur voor pure, natuurlijke materialen. Er is beton, baksteen en hout in het gebouw verwerkt. “Aluminium past uitstekend in dat rijtje”, zegt hij. Voor de dakrandafwerking zijn aluminium profielen gebruikt, evenals voor de borstwering van de loggia’s en van de brede galerijen, waar aluminium muurafdekkappen zijn toegepast, die voor veiligheid en het uitzicht zijn verhoogd met veiligheidsglas (transparant) en een aluminium lijst. De waterslagen zijn ook van aluminium, net als de lamellen roosters, die bovendien voorzien zijn van insectenwering. 

Eigen signatuur

De balkons aan de zijkant zijn eveneens voorzien van veiligheidsglas en worden omrand door een dik, witte betonnen kader, die voor een robuust aanzicht zorgt. Juist de combinatie van fijnzinnige elementen, zoals de aluminium detaillering en stoere kenmerken, geven het gebouw een eigen signatuur. Het duidelijkst wordt dit misschien nog geïllustreerd door de wijze waarop het transparante glazen trappenhuis, die de twee gebouwen verbindt, verdwijnt in de muur van het kleinste gebouw. Het glas is aan de buitenzijde afgewerkt met een aluminium profi el, dat ook meeloopt het andere gebouw in. Vanuit de entree zie je dat het glas direct in de muur loopt. 

Eerlijk materiaal

Op veel plaatsen in Cluster 11 is aluminium toegepast. Architect Richard van Rijen: “Ik heb altijd al met aluminium gewerkt. Al vanaf dag één van mijn loopbaan als architect. Het is een eerlijk materiaal dat heel goed te vormen is. Het geeft een gebouw bovendien een luxe uitstraling, zeker in combinatie met glas. Aluminium is bovendien veel minder weerbarstig dan bijvoorbeeld hout. Ik denk altijd in aluminium oplossingen."