Eindhoven, Woning Waterrijk (Meerhoven)

Land: Nederland
Plaats: Eindhoven
Projectnaam: Woning Waterrijk (Meerhoven)
Type bouw: Nieuwbouw
Type bouwwerk: Woningbouw

Aannemer:
Aann. bedrijf J. Lamers BV (VELDHOVEN)
Architect:
M30 Architecten

« Terug naar het overzicht

DOOR DE VORMBAARHEID VAN ALUMINIUM IS EEN RANKE PROFILERING MOGELIJK

Het kwaliteitsplan is bepalend geweest voor de inrichting van de wijk Waterrijk in de Vinexlocatie in Meerhoven, Eindhoven. Eén van de woningen is het ontwerp van architect René van den Hout van architectenbureau M30 uit Oisterwijk. De moderne stijl van weleer is ook nu weer terug te vinden in deze woning; strak, hoekig, maar met een zonder meer eigentijds of wellicht zelfs tijdloos karakter. 

Een van de eisen die aan de locatie werden gesteld, is dat het streefbeeld van het wonen rustig moest zijn. Dat is ook de reden waarom het parkeren (‘het thuiskomen’, zoals Van den Hout omschrijft) aan de achterzijde van de woning geschiedt. “De voorzijde van de woning ligt aan de straat, die hierdoor autoloos is geworden en in feite alleen gebruikt wordt als toegang naar de woning”, zegt René van den Hout. De woning is opgebouwd uit twee lagen met een ondergeschikte derde laag. Deze derde laag is voorzien van golfplaten, die gekenmerkt worden door een zo rank mogelijke profilering.

Doordat de berging en carport geschakeld zijn met de woning oogt het bouwvolume groter dan in werkelijkheid het geval is. Erg fraai is het strakke witte stucwerk, waarin de overgangen met andere materialen niet alleen een functionele betekenis hebben, maar ook een esthetische. “Het stuken van de woning was een wens van de opdrachtgever. Je ziet overigens in mijn ontwerpen weinig kleurtoevoeging. De combinatie van materialen, zoals hout, steen en aluminium geeft vanzelf kleur en textuur aan de woning. Door het stucwerk is een duidelijke scheiding met andere materialen ontstaan, hetgeen de contrastwerking vergroot.” 

René van den Hout prefereert aluminium boven kunststof detaillering. Hij zegt daarover: “De keuze voor aluminium is een bewuste geweest. De omgeving speelt hierin een belangrijke rol. Nederland wordt meer gekenmerkt door grijze dan blauwe luchten. Aluminium vormt zich makkelijk naar de omgevingskleur.” Voor de waterslagen, de kozijnen en dakrandafwerking, waaronder balusters, is aluminium gebruikt: “Door de vormbaarheid van aluminium is ranke profilering mogelijk. Kunststof wil altijd op iets lijken wat het niet is. Aluminium niet. Dat is gewoon aluminium. De toepassing van aluminium is ook een kostenoverweging geweest. De uitdaging was om met een beperkt budget deze woning te creëren.”