Delft, Amber, Poptahof 151 woningen

Land: Nederland
Plaats: Delft
Projectnaam: Amber, Poptahof 151 woningen
Type bouw: Nieuwbouw
Type bouwwerk: Woningbouw

Aannemer:
Era Contour BV (ZOETERMEER)
Architect:
Change architectuur & stedenbouw BV
Woningbouwvereniging:
Woonbron Delft (DELFT)

« Terug naar het overzicht

Wooncomplex Amber, stoer, robuust maar afwisselend. De maatwerkmogelijkheden van het aluminium zetwerk worden optimaal benut. De duurzame aluminium detaillering draagt bij aan de verbijzondering van de gevel en aan het dynamische karakter van Poptahof.

“Aluminium draagt bij aan dynamiek”

Het wooncomplex is stoer en robuust, maar tegelijkertijd sterk afwisselend, esthetisch uitnodigend en toegankelijk, waardoor de grootschaligheid op een prettige manier wordt getemperd.

Het ontwerp is van de hand van Iemke Bakker van architectenbureau CHANGE.NL. Amber telt 151 woningen (waarvan acht grondgebonden woningen met ligging aan het water), een kinderdagverblijf en acht bedrijfsunits. Het complex is bovendien voorzien van een groendak (sedum) op de lagere dakdelen, zodat deze natuurlijk lijken over te lopen in het Poptapark: het groene hart van de wijk.

Opvallend

Het complex is in meerdere opzichten opvallend te noemen: “Zo hebben we voor de balkons en galerijen ultrahoge sterktebeton (UHSB) gebruikt”, vertelt Iemke Bakker. “Bijzonder dun beton met een dikte van slechts 6,5 centimeter. Dit is niet alleen een duurzame oplossing – het bespaart immers veel gewicht en materiaal – maar is ook in esthetisch opzicht een goede keuze. De rankheid contrasteert met het forse bouwvolume. Bovendien is UHSB constructief sterker dan standaardbeton.”

Ruimteschip

Bijzonder is het enorme houten dek dat als een ruimteschip lijkt te zijn geland op het binnenterrein. Dit dek, met daaronder ruim 150 parkeerplaatsen, verbindt de vier entrees van het complex. De voorkeur van de architect, om materialen zuiver in te zetten, speelt hierbij een rol (“Het bevordert de chique beleving…”). Dat geldt ook voor de aluminium detaillering, hoewel hier ook een praktische reden aan ten grondslag ligt: “Met aluminium kun je niet alleen rank profileren; het is bovendien veel lichter dan bijvoorbeeld staal en het draagt bij aan de dynamiek en de vloeiende lijnen, die het complex zo kenmerken.”

Dynamiek

Die dynamiek is ook terug te vinden in de galerijen, waarin de grijze dagkanten gecombineerd worden met vier kleuren metselwerk, waardoor de gevel lijkt te leven. Om meer plastiek in de gevel te krijgen, zijn ramen op verschillende locaties omkaderd met aluminium zetwerk, waardoor deze dagkanten enigszins uit de gevel komen. Alle woningen zijn voorzien van een buitenruimte in de vorm van balkons en loggia’s met glazen borstwering om optimale en onbelemmerde interactie te krijgen met de omgeving. Op de vierde bouwlaag beschikken de bewoners zelfs over een dakterras. Ook de galerijen zijn voorzien van glazen borstwering, afgewerkt met een rank aluminium profiel en er zijn op verschillende locaties aluminium muurafdekkappen en rode en grijze aluminium waterslagen toegepast. Bij de entreeruimten en bedrijfsunits heeft de architect voor de afwerking gekozen voor aluminium beplating.

Esthetisch en duurzaam

Iemke Bakker heeft bewust gekozen voor aluminium detaillering: “De esthetische en duurzame zetwerkmogelijkheden voor de verbijzondering van de gevel die aluminium biedt, lenen zich uitstekend voor dit complex. Bovendien is aluminium prijstechnisch interessanter dan andere materialen én de eenduidige materiaalkeuze past naadloos in de filosofie om met een minimum aan verschillende materialen het maximale te bereiken.”