Culemborg, Appartementen Vlinderzicht

Land: Nederland
Plaats: Culemborg
Projectnaam: Appartementen Vlinderzicht
Type bouw: Nieuwbouw
Type bouwwerk: Woningbouw

Aannemer:
BM van Houwelingen BV (HARDINXVELD-GIESSENDAM)

ALUMINIUM BOUWPRODUCTEN ZIJN GOED TE ASSEMBLEREN

Verantwoordelijk voor het ontwerp is Jan Poolen van Zeep Architecten. Zeep Architecten is gehuisvest in de voormalige zeepfabriek in Amersfoort. Een bijzondere combinatie van oud en nieuw met als markante signalering de monumentale schoorsteen die vanuit de lichte binnenruimte kaarsrecht omhoogschiet.

Vlinderzicht is één van de bouwblokken die samen het plan Parijsch vormen. Elk van de blokken wordt gekenmerkt door een eigen architectuur. Ze zijn zo gelegen dat de ontstane autovrije binnenruimtes met elkaar verbonden zijn. “Parkeren geschiedt onder de blokken zelf, boven- of ondergronds”, licht Poolen toe. “Behalve Vlinderzicht hebben we ook blok B ontworpen, een combinatie van grondgebonden woningen en een complex voor wonen, zorg en welzijn ontworpen.” 

Eigen identiteit

Hoewel Vlinderzicht één gebouw vormt, wordt door de verschillende statige façades de suggestie gewekt dat het appartementencomplex uit verschillende gebouwen bestaat: Jan Poolen: “De gevels zijn uitgevoerd in stucwerk, hout en robuust metselwerk in diverse kleuren, die de eigen identiteit van de appartementen benadrukken. Deze façades zijn een eigentijdse afgeleide van de historische gevels die in de stad te vinden zijn.”
De binnenzijde van Vlinderzicht is een fraai verblijfsgebied, waar bewoners dankzij de opening in de gevel van de zon kunnen genieten. De balkons zijn, ook aan de binnenzijde, naar de zon gericht. De appartementen zijn toegankelijk via galerijen. Deze galerijen zijn aan de buitenzijde deels aan het zicht onttrokken en worden dan ook niet als zodanig ervaren. “Het merendeel van de appartementen is voorzien van een balkon, loggia of dakterras. Afhankelijk van de ligging hebben de bewoners een fraai uitzicht op binnen- of buitenruimte. De halfverdiepte stallinggarage heeft 76 parkeerplaatsen.”

Hoog niveau

De detaillering van het gebouw is van hoog niveau. Met betrekking tot de toepassingen in aluminium zegt Jan Poolen: “Er zijn onder meer waterslagen van aluminium toegepast en voor de dakrandafwerking muurafdeksystemen. Uit het oogpunt van duurzaamheid is de keuze voor aluminium een goede. Wellicht niet zo zeer in de productie, maar wel in de levensduur. Het vergt veel minder onderhoud dan bijvoorbeeld hout en het gaat jarenlang mee. Duurzaamheid vraagt bovendien om productie die goed is te assembleren en dat is bij aluminium bouwproducten heel goed mogelijk”. “Daarnaast is met aluminium een strakke afwerking mogelijk en blijft ook de kleur goed. Aluminium is op de langere termijn geen kostbaar materiaal, zeker als je de onderhoudsaspecten meetelt en het hergebruik.”