Breda, Rabobank

Land: Nederland
Plaats: Breda
Projectnaam: Rabobank
Type bouw: Renovatie
Type bouwwerk: Utiliteitsbouw

Aannemer:
Dura Vermeer bouw Zuid BV (DEN BOSCH)
Architect:
De Bont C.S. Architecten BV (BREDA)

Duurzame herontwikkeling voormalig bedrijfsverzamelgebouw. Een mengeling van nieuwbouw en renovatie. Heeft er onder meer toe geleid dat er een volledig nieuwe buitenschil is aangebracht.

“IK BEN NIET ZO’N KUNSTSTOFMAN”

De omwonenden zullen er ongetwijfeld blij mee zijn geweest toen de plannen zich ontvouwden om het verzamelbedrijfsgebouw aan het Kloosterplein een metamorfose te geven. Een metamorfose naar aanleiding van een gewenste functieverandering, omdat het bedrijfsverzamelgebouw zou worden bestemd voor de Rabobank. En dat had volgens architect Frans Deelen van De Bont CS architecten uit Breda nogal wat voeten in de aarde. Het werd een bijzondere combinatie van renovatie en nieuwbouw.

Publiek gebouw

“We hebben destijds een visie ontwikkeld, die past bij een publiek gebouw, zoals de Rabobank. Transparantie was hierbij een van de belangrijkste uitgangspunten. Wat we hebben uitgebroken hebben we ook daadwerkelijk verwijderd. Hierbij was een van de meest ingrijpende veranderingen wel het verwijderen van de trap in de hoek waar nu de hoofdentree is gevestigd. Een dragende trap, waardoor we tijdelijk de bovenverdieping moesten ontkoppelen en stutten en na het verwijderen van de trap weer opnieuw koppelen. Door het verwijderen van deze trap is volledige transparantie gecreëerd. De oorspronkelijk entrees aan weerzijden van het gebouw zijn vervaagd en dienen als personeelsingang.”

Aluminium muurafdekkappen

Een andere ingrijpende aanpassing is dat het gehele gebouw voorzien is van een volledig nieuwe buitenschil. Het oorspronkelijk gebouw was volgens de huidige maatstaven slecht geïsoleerd. De buitenschil is volledig verwijderd en opnieuw bekleed met isolatie en – vanwege de draagkracht – steenstrips. Dit had ook gevolgen voor de dakrandafwerking, waar de architect voor aluminium muurafdekkappen heeft gekozen. De gevel is zo’n twintig centimeter verdikt tot de dakrand aan toe. Aluminium muurafdekkappen bleken de perfecte oplossing om de breedte van de isolatie en de steenstrips, die naar het dak toe eindigen, te overkappen. Ook het betreedbare groendak is voorzien van een borstwering die afgewerkt is met aluminium muurafdekkers in combinatie met balusters, die als valbeveiliging fungeren.

Frans Deelen heeft sowieso een voorkeur voor aluminium detaillering ten opzichte van bijvoorbeeld kunststof oplossingen (“Ik ben niet zo’n kunststofman”). “Het mooie van aluminium is dat je dun kunt detailleren met een mooi strak en glad resultaat, zoals bij de muurafdekkappen. Het visuele aspect speelde hierbij een rol: je kijkt vanuit de kantoren op het dak. Ik heb bewust gekozen voor volledig over de breedte van de muur afdekkende aluminium kappen.”

Forse aanbouw

Het gebouw heeft een L-vorm. Een evenzeer ingrijpende verandering is dat in de hoek van de L een fraaie vide is gebouwd, die als een driehoek tussen de twee zijden ligt. Ook de vide is voorzien van een entree voor bezoekers die via de achterzijde de bank willen betreden. Vanaf deze entree heb je maximaal doorzicht langs de diagonaal in de hoek naar de andere entree. En uiteraard ook andersom. Om de transparantie te benadrukken, bestaat het dak uit een combinatie van glas en een vegetatiedek. Het dak is eveneens afgewerkt met aluminium muurafdeksystemen.

De grootste visuele verandering is wellicht de compleet nieuwe gevelbekleding. Bij het verwijderen van de buitenschil heeft de architect de stelkozijnen van de bestaande aluminium kozijnen laten zitten en nieuwe aluminium kozijnen met HR ++ glas op deze stelkozijnen aangebracht. De gevel voldoet hierdoor in zijn geheel aan de nieuwe (isolerende) normen. Doordat de gevel voorzien is van een isolatiepakket van pakweg twintig centimeter, liggen de vensters verzonken. “De gevel krijgt hierdoor meer body”, zegt Frans Deelen hierover “Om die dieptewerking te accentueren heb ik aluminium dagkanten toegepast, die contrasteren met de gevelsteen. Om de afwatering goed te regelen zijn de vensters bovendien voorzien van aluminium waterslagen.”

Breeam Very Good

Al met al is de architect er glansrijk in geslaagd om het voormalige kantoorverzamelgebouw een nieuwe bestemming te geven. In een uitvoering die past bij deze tijd van duurzaamheid. Dat zie je niet alleen terug in het gebruik van onderhoudsarme materialen, zoals aluminium, maar ook aan de energiezuinigheid. Het “ALUMINIUM MUURAFDEKKAPPEN BLEKEN DE PERFECTE OPLOSSING” gebouw voldoet zelfs aan Breeam Very Good.