Blaricum, "Zwart-Wit tweeling"

Land: Nederland
Plaats: Blaricum
Projectnaam: "Zwart-Wit tweeling"
Type bouw: Nieuwbouw
Type bouwwerk: Woningbouw

Aannemer:
Aalberts bouw BV (LOOSDRECHT)
Architect:
Casanova + Hernandez architecten
Woningbouwvereniging:
Blauwhoed Eurowoningen Noord West BV

« Terug naar het overzicht
Appartementencomplexen met een speelse en dynamische signatuur waar aluminium detaillering een belangrijke rol speelt.

ALUMINIUM VERSTERKT DE CONTRASTVORMING

Robuust, aanwezig, maar tegelijkertijd naadloos passend in de uit voornamelijk eengezinswoningen en villa’s bestaande wijk. Dat is de verdienste van architect Helena Casanova van Casanova + Hernandez architecten. Zij is er in geslaagd om de twee appartementencomplexen in Blaricummermeent in Blaricum een speelse en dynamische signatuur te geven. Hierdoor heeft zij het gebouwvolume visueel weten te beperken, waardoor er een betere integratie met de omgeving ontstaat. Aluminium detaillering speelt hierbij een kenmerkende rol.

Het ontwerp van Casanova + Hernandez architecten bestaat uit twee gebouwen van respectievelijk veertien koop- en vijftien huurappartementen. Beide blokken hebben hetzelfde bouwvolume, er zijn dezelfde materialen toegepast, maar ze verschillen in gevelcompositie vanwege het afwijkend aantal appartementen. 

Muurafdekkers en dagkanten

Opvallend aan beide, contrastrijke gebouwen – de zogenaamde Black & White Twins – zijn de afwisseling van grote en kleine raampartijen en de ogenschijnlijk grote ‘happen’ die uit de hoeken van de volumes zijn genomen. Hierdoor ontstaat een zekere transparantie die beide blokken een kenmerkende luchtigheid meegeeft. Het contrast wordt versterkt door de combinatie van de antracietkleurige gevel met witte muurafdekkers, die in dagkanten overgaan en de hoekuitsparingen accentueren. Deze uitsparingen bieden telkens ruimte aan twee boven elkaar liggende balkons die gezamenlijk één visueel element vormen. De balkons zorgen voor een surplus aan lichtinval en verbinden als een soort tussenruimte ‘binnen’ met ‘buiten’.

De speelse plaatsing van de raampartijen en uitsparingen lijkt willekeurig, maar niets is minder waar. Geometrische principes zijn volgens Helena Casanova leidend geweest: “Het ritme van de raampartijen en uitsparingen is gebaseerd op de verschillende vloerindelingen in beide gebouwen. Elke verdieping kent een unieke vloerindeling, die van invloed is op de afwisselende positionering van de ramen.”

Aluminium en moderne architectuur

Voor de detaillering heeft de architect gekozen voor onder meer aluminium, dat zich uitstekend laat combineren met de moderne en strakke architectuur van beide blokken: “Met aluminium konden we strakke overgangen naar de balkons realiseren. Bovendien is aluminium het materiaal bij uitstek om ook zeer nauwkeurig te detailleren. Dat past bij het hoge afwerkingsniveau van de gebouwen. Behalve voor de muurafdekkers is voor de waterslagen, die als dagkanten zijn toegepast, gekozen voor een lichte tint om de contrastwerking met de gevel te benadrukken.”

De ‘Black & White Twins’ vormen een knap staaltje architectuur, waarin een balans is bereikt tussen vormgeving, toegepaste materialen en functionaliteit van beide gebouwen. Helena Casanova: “We hadden een strak en consistent ontwerp voor ogen, waarbinnen de woonfunctie van beide blokken optimaal tot stand moest komen. De toegepaste materialen, zoals aluminium, zijn hierbij beslist van toegevoegde waarde. 

Verwerkte producten