Berlicum, appartementen en patiowoningen Gildehof

Land: Nederland
Plaats: Berlicum
Projectnaam: appartementen en patiowoningen Gildehof
Type bouw: Nieuwbouw
Type bouwwerk: Woningbouw

Architect:
Japenga Architecten BV (DEN BOSCH)

« Terug naar het overzicht

ALUMINIUM VORMT EEN FRAAI CONTRAST MET METSELWERK

En aluminium hoort daar zeker bij, hoewel het aanvankelijk niet de bedoeling was om aluminium toe te passen als detaillering.

“Nee, zink had in eerste instantie mijn voorkeur, maar in overleg met de opdrachtgever is uiteindelijk gekozen voor aluminium. En de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik daar zeker geen spijt van heb. Als je kijkt naar de in wit toegepaste kozijnen, omkaderingen en boeiboorden dan vormt dit aluminium een fraai contrast met het rood genuanceerde metselwerk en grijze dakpannen”. 

Tijdloos

Het loont de moeite om letterlijk even stil te staan bij Gildehof. Het complex, dat uit twee delen bestaat die worden verbonden door een soort architraaf, vormt een mix tussen traditionele bouw en eigentijdse elementen. Dat komt bijvoorbeeld goed tot uiting in de materialen: baksteen in combinatie met aluminium. Het maakt Gildehof tot een tijdloos complex, terwijl tegelijkertijd het dorpse karakter wordt benadrukt

Doordacht

De seniorenwoningen zijn patiowoningen. Een doordacht concept, want de patio, die Japenga ziet als een extra kamer of een verlengstuk van de huiskamer, is van binnenuit via drie zijden benaderbaar. Dat biedt extra flexibiliteit met betrekking tot de indeling en inrichting. “De patio vormt een belangrijk element van de woningen”, zegt Japenga daarover. “Elke glaszijde is voorzien van een schuifpui. De patio biedt volop privacy, terwijl de opzet van het totale complex een overwegend sociaal karakter heeft. Het plein bij de patiowoningen is bedoeld voor ontmoeten en parkeren. Tussen de patiowoningen en de startersappartementen is een koppeling gemaakt door middel van een colonnade, waarachter de gezamenlijke fietsenstalling is gesitueerd”. 

Dagkantafwerking

Gildehof is opgezet in lijn met de bestaande bouw, die veelal uit één of twee woonlagen bestaat. “Bovendien”, zegt Japenga daarover, “hebben we de positie van het gesloopte café, dat eveneens naar voren stond ten opzichte van de omliggende bebouwing, gehandhaafd. Dit vormt stedenbouwkundig een mooie accentuering van de hoek, die versterkt wordt door de aluminium hoekerker. Hierdoor krijgt Gildehof een levendige uitstraling. De verticale raampartijen van de startersappartementen, die voorzien zijn van Franse balkons, hebben een wit gecoate omkadering van aluminium beplating. Deze omkadering steekt naar voren, een reliëfwerking die je ook weer op dezelfde manier terugziet in de seniorenwoningen. Hoewel het complex startersappartementen volkomen anders is opgezet, is er op deze manier een duidelijke eenheid gecreëerd met de seniorenwoningen, waarin de hand van Peter Japenga onmiskenbaar aanwezig is.