Gent, Kantoor Claerhout Communicatiehuis

Land: Belgie
Plaats: Gent
Projectnaam: Kantoor Claerhout Communicatiehuis
Type bouwwerk: Utiliteitsbouw

Architect:
Aiko Architecten en Ingenieurs (MALDEGEM)
Projectontwikkelaar:
Claerhout Communicatiehuis NV (GENT)

« Terug naar het overzicht
Het dak van het Claerhout Communicatiehuis is ontworpen met het oog op duurzaamheid, energieopbrengst en esthetiek. Voor de randafwerking van het beloopbare groendak, is gekozen voor aluminium muurafdeksystemen.

Duurzame keuze voor aluminium muurafdeksysteem

Het nieuwe kantoor van het Claerhout Communicatiehuis, gespecialiseerd in bouwcommunicatie, in Gent is een gebouw waar veel te beleven valt. In het communicatiehuis is onder meer De Vijfde Gevel gehuisvest, het content- en mediaplatform voor opdrachtgevers, architecten, gebouweigenaren en leveranciers. Geheel in de filosofie van De Vijfde Gevel is er een dak gecreëerd, waar allerlei esthetische, functionele en innovatieve toepassingen zijn gerealiseerd.

Beperkt aantal materialen

Niet alleen het dak is de moeite waard, integendeel. Het gehele, ruimtelijk ontwerp van het communicatiehuis boeit, ondanks dat er slechts een beperkt aantal verschillende materialen zijn gebruikt. Architect Jo Verstraete van AIKO Architecten uit het Belgische Maldegem zegt daarover: “Dat geeft een rustig beeld van het architecturale gebouw. Het volume is balkenvrij en kolommenarm. Er is slechts één rij kolommen aanwezig in het gebouw.”

De opdrachtgever wilde geen ‘valse’ plafonds maar enkel verhoogde vloeren. Hierdoor dienden de technieken voor ventilatie en verwarming in een verhoogde vloer te worden ingewerkt. Deze zijn niet in de structurele vloerplaat ingewerkt.”

Opvallend is de inwendige knik die de lange zijde van de gevel in twee delen splitst. Hoewel het ontwerptechnisch toegevoegde waarde biedt, heeft deze knik ook een functioneel karakter. Verstraete: “Deze knik zorgt ervoor dat het omgevingsgeluid van buitenaf wordt gebroken. Noodzakelijk, omdat het kantoor langs de R4, de ringweg rond Gent, ligt.”

Beleving

Opdrachtgever van het project, Claerhout Communicatiehuis, had als doelstelling niet alleen dat het nieuwe kantoor gebruiksfunctioneel was, maar dat beleving een grote rol zou spelen. Om deze doelstellingen te realiseren is de samenwerking tussen opdrachtgever, architect en aannemer volgens Jo Verstraete zeer intensief geweest: “Ook is goed geluisterd naar de wensen van de medewerkers. Het heeft geresulteerd in een CO2-neutraal ontwerp, waar alle partijen tevreden over zijn. We hebben weliswaar klassieke materialen toegepast, maar soms met een twist. Voor de gevelsteen hebben we bijvoorbeeld gekozen voor de Eco-brick, vanwege de dikke isolatiepakketten. De Eco-brick is een minder brede baksteen, waardoor je meer dan drie centimeter dikker kunt isoleren.”

Aluminium detaillering

Het Claerhout Communicatiehuis heeft twee lagen en een ondergronds parkeervoorziening. Ronduit spectaculair is het dak, dat deels bestaat uit een schuin gedeelte (de schans), waaronder het auditorium zich bevindt. Dit schansdak is een beloopbaar groendak. Het biedt vanuit het auditorium ruimte voor een groot projectscherm en het zorgt voor natuurlijke isolatie en een aangename akoestiek. Volgens de architect is het dak van KantooR4 ontworpen met de focus op duurzaamheid, energieopbrengst en esthetiek. “Daarom is ook gekozen voor aluminium muurafdeksystemen als afwerking van zowel het schuine als het platte dak. Het systeem bestaat uit klangen die voorzien zijn van een klikveer. Hier wordt de aluminium muurafdekkap eenvoudig overheen geklikt en wordt dus niet ontsierd door bevestigingsmiddelen. De muurafdekkap blijft zo mooi strak en glad. Fraai detail is ook de dilatatieklang, die is toegepast waar twee muurafdekkappen samenkomen. Dit zorgt voor een vloeiende en geleide afwatering via een speciaal hiervoor toegepast gootje. De dilatatieklang heeft dezelfde Ral-kleur als de muurafdekkap.”

Esthetisch

De muurafdekkappen lopen iets schuin weg waardoor overtollig hemelwater eenvoudig kan weglopen. Slimme toepassing is dat de kap voorzien is van een ‘neus’, die ervoor zorgt dat het water niet langs de gevel loopt, waardoor de kans op vuilaanhechting op de gevel wordt geminimaliseerd. Behalve de duurzame, onderhoudsarme kwaliteiten heeft ook het esthetisch aspect in de keuze voor aluminium muurafdekkappen meegewogen. Jo Verstraete: “De detaillering moet mooi zijn, zodat deze aansluit op het basisconcept.”