Bij het ontwerp van de Brede School Boechorst in Noordwijk heeft architect Marjon Mors van SVP Architectuur en Stedenbouw nadrukkelijk rekening gehouden met de omgeving. De school is gesitueerd aan de rand van de nieuwe wijk Boechorst. Op de kop van de wijk staan twee zogenaamde urban villa’s met twee torentjes. Hierdoor is de hoge zijde van de school te verklaren.
“Het gebouw loopt vervolgens trapsgewijs af, waardoor de school aansluiting vindt op het aangrenzende park”, licht Marjon Mors toe. “Bovendien zorgt de trapsgewijze opbouw ervoor dat het forse bouwvolume beslist niet log oogt. De nieuwbouwwijk heeft onmiskenbaar een jaren dertig signatuur. Die hebben we enigszins laten terugkomen in de gemêleerde bruine baksteen. Mooi materiaal met bovendien een lange levensduur.” In de gevel benadrukken grote glasvakken het centrale deel van het gebouw. De erachter gelegen trappen laten de dynamiek binnen het gebouw zien. Als ontwerp onderscheidt de Brede School Boechorst zich duidelijk van zijn omgeving als een gebouw met bijzondere functies.
In de Brede School Boechorst zijn twee achtklassige basisscholen, een naschoolse opvang, een kinderdagverblijf en peuterspeelzaal, een wijkvoorziening, zes schoolwoningen en dertien appartementen gevestigd. Bijzonder is dat bij de indeling rekening gehouden is met de ontwikkeling van de uitbreidingswijk. Marjon Mors hierover: “In een nieuwbouwwijk wonen doorgaans veel jonge gezinnen. Hier is op geanticipeerd door op de tweede verdieping een aantal zogeheten schoolwoningen te situeren. Deze ruimtes worden de eerste jaren gebruikt als klaslokaal, maar worden daarna omgebouwd tot appartement.”
Op de trapsgewijze daken zijn daktuinen aangelegd voor bewoners en kinderen. “Die daktuinen moet na verloop van tijd gaan leven”, zegt de architect “Je kunt er weliswaar geen bomen planten, maar het zou leuk zijn als je vanaf de begane grond, de door bewoners geplaatste planten- en bloempotten ziet.”
Nieuwbouw in Nederland krijgt een steeds duurzamer karakter. Ook de Brede School Boechorst moest van opdrachtgever gemeente Noordwijk zo duurzaam mogelijk worden gebouwd. “Dat uitgangspunt is ook terug te vinden in de energiehuishouding van het complex en in de toegepaste materialen. Zo zijn boven de ramen technische (beluchtings)zones gemaakt die via een samengesteld aluminium gevelelement zorgen voor een gezond binnenklimaat. Dit gevelelement is een fraai staaltje aluminium zetwerk, dat past bij de uitstraling van het gebouw. De geperforeerde aluminium voorzetplaat zorgt voor de aanzuiging van buitenlucht. Achter het gevelelement is ook de zonwering netjes weggewerkt. “Aluminium is een prettig materiaal”, zegt Marjon Mors. “Goed vormbaar en vooral duurzaam. Het past ook bij de hedendaagse bouw, zoals die van de Brede School Boechorst.”