Ontwaken met het gezoem van lome hommels en het vrolijke gekwetter van vogels op de achtergrond. Ondertussen uitkijkend over rustgevend, natuurlijk groen. Niet voor niets borrelde de naam Verborgen Tuinen naar boven. Architect Robin van Rossum van OOKarchitecten uit Amersfoort over het nieuwe wijkje in Leusden, op de plek waar ooit een enorm schoolgebouw stond: “Groen heeft een prominente rol. Het centrale punt van de Verborgen Tuinen is een gemeenschappelijke binnentuin, waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten. Het wijkje heeft slechts twee hoofdentrees. Je komt dan binnen in een soort collectief hof: de Verborgen Tuinen.”
De Verborgen Tuinen bestaan uit 31 moderne, grondgebonden eengezinswoningen, twee appartementencomplexen van 15 koopwoningen respectievelijk 20 huurwoningen. Daarnaast is er nog een derde appartementencomplex met 21 zorgplaatsen als sluitstuk van de westelijke rand van de wijk. De eengezinswoningen hebben ruime tuinen, omzoomd door groene hagen. Ze refereren aan de jarendertigstijl, maar dan wel in een moderne outfit gestoken. De bouwhoogtes en massa’s sluiten aan op die van de omliggende bebouwing. Van oost naar west lopen deze in stijgende lijn.
Het credo van OOKArchitecten is volgens de architect ‘de schoonheid van eenvoud’. Het is een filosofie die ook te herkennen is in de architectuur van de Verborgen Tuinen. Robin van Rossum: “Het is geen bonte verzameling van stijlen of materialen. De Verborgen Tuinen zijn eenduidig ontworpen, waardoor er een gevoel van herkenbaarheid ontstaat. Je ziet dat bijvoorbeeld terug in de consequente doorvoering van de steile daken. De woningen zijn bovendien allemaal voorzien van hetzelfde type ramen.”
Hoewel er een duidelijke en vooral herkenbare lijn zit in de architectuur, is er van een voorspelbare vanzelfsprekendheid beslist geen sprake. Integendeel, er is voldoende variatie en inderdaad: de eenvoud ademt kwaliteit. Door gebruik van verschillende soorten metselsteen hebben de woningen een eigen identiteit gekregen, die het gevoel van thuiskomen benadrukt.
In de Verborgen Tuinen is veel aluminium detaillering toegepast. Zo is voor de dakrandafwerking van de steile daken gekozen voor aluminium muurafdekkappen. Deze muurafdekkappen zijn voorzien van een waterkeringsprofiel, die het hemelwater naar de binnenzijde afvoert. Daarnaast is de hemelwaterafvoer in zowel de appartementencomplexen als in de geschakelde woningen in de gevel verzonken en voorzien van een aluminium afdekkap. Een esthetische oplossing, waardoor de gevel niet ontsierd wordt door een opvallende regenpijp.
Verder zijn her en der aluminium waterslagen toegepast, aluminium dagkantbekleding en aluminium wanden plafondbekleding bij de entrees van de appartementencomplexen. Robin van Rossum over de toepassing van aluminium detaillering: “We werken veel en graag met aluminium. Je kunt er strakker en fijner mee detailleren dan bijvoorbeeld met beton. Het is optimaal vormbaar en het past ook bij de overwegend moderne architectuur van ons bureau.