Barneveld, Wooncentrum "De Vlinder"

Land: Nederland
Plaats: Barneveld
Projectnaam: Wooncentrum "De Vlinder"
Type bouw: Nieuwbouw
Type bouwwerk: Woningbouw

Aannemer:
Bouwbedrijf R.de Mheen BV (HOEVELAKEN)

« Terug naar het overzicht
Wooncomplex voor begeleid zelfstandig wonen. De aluminium omkaderende vensters geven het gebouw een dynamisch karakter.

ALUMINIUM HEEFT UITSTEKENDE TOEPASSINGSMOGELIJKHEDEN

De aannemer die voor de bouw zou zorg dragen nam echter na enkele jaren weer contact met ons op, omdat er interesse was vanuit Stichting De Rozelaar en de Woningstichting Barneveld die – na de nodige aanpassingen – het wel zagen zitten om één van de blokken te bestemmen voor begeleid zelfstandig wonen. Uiteindelijk is dit blok zo tot stand gekomen. 

Zes in plaats van vier

De belangrijkste aanpassing – en uitdrukkelijke wens van De Rozelaar en de Woningstichting Barneveld – was dat elke woonlaag werd gewijzigd naar zes in plaats van de oorspronkelijke vier appartementen, terwijl de gevel vrijwel ongewijzigd moest blijven. Na het nodige gepuzzel is dat uiteindelijk gelukt.

Niet lang geleden kregen we te horen dat ook de andere drie woontorens alsnog gebouwd gaan worden. Ook dit ontwerp hebben we daarvoor aangepast, maar nu met op elke woonlaag vijf in plaats van de oorspronkelijke vier appartementen. De extra ruimte die we hiervoor nodig hadden, vonden we door de gevels een halve meter verder naar buiten te plaatsen.”

Wig

Het eerste van de vier woonblokken is inmiddels opgeleverd en bestaat uit 23 appartementen voor begeleid zelfstandig wonen. De woontoren die de vorm heeft van een wig telt vijf lagen en wordt gekenmerkt door een ronding aan een van de uiteinden. Voor de steen is een min of meer metaalachtige look gekozen, die in zekere zin met het licht meebeweegt van warm bruin tot bijna zwart. De vlakke kopse kant van de toren is uit een groene geglazuurde steen opgetrokken. 

Dynamisch

Opvallend is de ronde gevel met staande vensters, waarvan enkele voorzien zijn van een robuuste aluminium omkadering. Hiermee heeft de architect het gebouw een dyamisch karakter mee willen geven. Deze omkaderingen typeren ook elders de gevel. Frank Loor: “Aanvankelijk hadden we een betonnen omkadering in gedachten, maar dit bleek op praktische bezwaren te stuiten. De keuze voor het duurzame aluminium is een goede geweest, vooral ook omdat het zeer eenvoudig te vormen is. Hout was geen optie in verband met het onderhoud. Ook voor de dakrandafwerking is gekozen voor aluminium in de vorm van een muurafdeksysteem. Aluminium is een schitterend materiaal, met uitstekende toepassingsmogelijkheden. De liefde voor het metaal stamt al uit mijn beginjaren als architect.”

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief