Den Haag, Appartementen Caland Dock

Land: Nederland
Plaats: Den Haag
Projectnaam: Appartementen Caland Dock
Type bouw: Nieuwbouw
Type bouwwerk: Woningbouw

Aannemer:
Stebru bouw BV (NIEUWERKERK AAN DEN IJSSEL)
Architect:
Kampman architecten (DEN HAAG)

« Terug naar het overzicht
Caland Dock is gesitueerd in het voormalige havengebied. Bestaat uit vijf blokken die aan elkaar verbonden zijn door gezamelijke binnentuinen. Met mooie en verrassende aluminium detailleringen zowel buiten als binnen.

ALUMINIUM DRAAGT BIJ AAN NATUURLIJKE BALANS

Het wensenlijstje bestaat uit: wonen in dichtbevolkt Den Haag en dan het liefst in een nieuwbouwhuis, met een eigen of gedeelde tuin, als het even kan aan het water én ook nog een beetje duurzaam. Ga d’r maar aan staan. Waar vind je nog die ruimte? Schaarsheid alom. Een utopie, zo lijkt het. Maar niets is minder waar. In de transformatiewijk Laakhaven-West is dat onbereikbare ideaal voor 550 huishoudens realiteit geworden. Als je maar lang genoeg blijft dromen. De vijf wooncomplexen die er verrezen hebben de toepasselijke naam Caland Dock meegekregen. Om er enige logica en herkenning in te krijgen, zijn ze alle voorzien van een opvolgend nummer: 1 tot en met 5. 

Samenwerking

Het ontwerp is van Kampman Architecten uit Den Haag, in het bijzonder van Huub van Heesewijk en Marcel Kampman. Samenwerking ligt volgens Van Heesewijk aan de basis van het project: “Marcel is meer van het grotere gebaar en ik van de details. We vullen elkaar hierin perfect aan. Ook extern is de samenwerking van grote betekenis geweest, zowel met de aannemer als met de gemeente.”

Architectuur

Mooi natuurlijk, maar wat heeft die samenwerking uiteindelijk opgeleverd? Caland Dock bestaat uit, zoals gezegd, vijf blokken die aan elkaar verbonden zijn door gezamenlijke binnentuinen. De blokken kenmerken zich door een hoge dichtheid. Tsja, wat wil je. Je moet immers pingelen binnen een overvol strafschopgebied. Het is gebouwd met respect voor de industriële geschiedenis van het voormalige havengebied. Door de even intelligente als fraaie architectuur én oriëntatie hebben alle bewoners zicht op het water. Hetzij vanaf hun eigen balkon of vanaf de al dan niet gezamenlijke daktuinen. Dat verklaart de terrasvormige opbouw van de blokken. Van Heesewijk: “De terrasvorming doorbreekt bovendien de massaliteit. De groene buitenruimtes dragen niet alleen bij aan het wooncomfort, ze zorgen ook voor een vertraagde afvoer en plaatselijke infiltratie van het hemelwater. Doordat de blokken naar achteren toe wat breder worden, hebben alle woningen ruime uitzichten en voldoende bezonning.” 

Lichtvoetigheid

De vijf blokken hebben binnen de contouren van het vergezicht iets weg van de havenkranen van weleer. Een verwijzing naar het industrieel verleden. Robuust, tikkie trots met de ‘cabine’ naar voren gericht. Alleen de takel ontbreekt nog. Door gebruik te maken van verschillende lichte, gemêleerde gevelstenen en contrasterende ramen ontstaat er ondanks het stoere voorkomen tegelijkertijd een aangename lichtvoetigheid. En da’s knap. Een natuurlijke balans, die wordt bevorderd door de plint rondom, die doorloopt in de onderste balkons. “Daarom zijn deze balkons, die voorzien zijn van een aluminium balustersysteem, anders vormgegeven dan de balkons erboven”, licht Van Heesewijk toe. Het gevaar in het ontwerpen van dergelijke forse woonblokken is volgens de architect dat het gevoel van massaliteit overslaat op de beleving. “En dat is niet altijd even prettig. We hebben hier niet alleen buiten aandacht aan besteed, maar ook binnen. Elk blok heeft een hoog, smal atrium, dat het ontmoeten bevordert. De hoogte wordt onderbroken door visualisaties, zoals een metershoge wandafbeelding van een havenkraan van weleer en andere elementen, zoals de lichte knik in de met wit gepoedercoate aluminium videranden beklede galerijen. De menselijk maat is belangrijk. Ook de wijze waarop het licht is gebruikt, draagt bij aan een intiemere beleving.” 

Aluminium detaillering

Het vijfde blok wijkt af van de eerste vier. “We vonden dat er onvoldoende parkeerruimte was”, zegt van Heesewijk “Het hart van het vijfde blok is een parkeergarage, waaromheen woningen in een u
vorm zijn gesitueerd.” Goed,  in functionaliteit wijkt het vijfde blok iets af – je ziet  dat ook aan de plint en de ventilatiegevel aan de zijkant, die nodig is voor de parkeergarage – maar er zijn meer overeenkomsten met de andere vier dan verschillen. Dezelfde balans en logica zonder vanzelfsprekend of voorspelbaar te zijn. In vorm, kleur en materialisatie. Aluminium detaillering is dienstig aan die balans. De entrees zijn aan de buitenzijde voorzien van aluminium beplating die dienst kan doen als informatiedrager, er zijn aluminium waterslagen toegepast, aluminium muurafdeksystemen als dakrandafwerking en aluminium balustersystemen. Van Heesewijk: “De  keuze voor aluminium is ook in overleg gegaan met de aannemer. Een prima keuze uiteindelijk, omdat aluminium mooi strak te detailleren is en je kunt het perfect op kleur brengen.”