Roval-RoofGuard®

Roval-RoofGuard®

De Roval-RoofGuard® kan niet alleen worden toegepast als valbeveiliging, maar ook als oplossing om risicovolle zones op het dak af te schermen. Zo kan de aluminium dakrandbeveiliging worden geplaatst rondom nutsinstallaties die zich op het dak bevinden, rondom installaties voor airconditioning en lichtkoepels. De veiligheid op het dak wordt hierdoor vergroot. Niet voor niets is de Roval-RoofGuard® gecertificeerd conform EN 13374, klasse A.

Artikeloverzicht

Klik op één van de onderstaande types voor technische tekeningen en bestek

Bekijk hier onze garantievoorwaarden op onze producten.

Roval-RoofGuard® Modulair, lichtgewicht aluminium dakrandbeveiligingssysteem met contragewicht
Het dak biedt, net zoals de gevel, mens en materiaal bescherming tegen weer en wind. Niet voor niets wordt het dak ook wel de vijfde gevel genoemd. Daarom moet elk dak, waar mensen onder wonen en werken, waaronder vaak waardevolle materialen staan, zoals machines en computers, in topconditie zijn. Het dak moet regelmatig worden geïnspecteerd om eventuele calamiteiten te voorkomen. Als er onverhoopt een lekkage ontstaat, moet er razendsnel kunnen worden ingegrepen om bijvoorbeeld reparaties op het dak uit te voeren. Razendsnel en veilig. Daarom heeft Roval Aluminium de Roval-RoofGuard® dakrandbeveiliging met contragewicht ontwikkeld. Een uit hoogwaardig aluminium samengestelde lichtgewicht en modulaire dakrandbeveiliging die veilig werken op het dak mogelijk maakt.
De Roval-RoofGuard® is onderdeel van Roval-RoofSafety®-systems, aluminium valbeveiligingsproducten van Roval Aluminium. De Roval-RoofGuard® is een dakrandbeveiliging die geschikt is voor niet voor het publiek toegankelijke platte daken tot een hellingsgraad van maximaal 10° in zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten en voor woningbouw en utiliteitsbouw.

Opbouw Roval-RoofGuard®
De Roval-RoofGuard® is een collectieve, tijdelijke valbeveiliging die onderhoud of inspectie aan het dak op een veilige manier mogelijk maakt, zonder dat de dakbetreder extra voorzieningen hoeft te treffen. Persoonlijke beschermingsmiddelen om het risico op valgevaar te minimaliseren, zijn dan ook niet nodig. Daarnaast is het ook mogelijk om installaties op het dak, zoals nuts- of airco-installaties, lichtstraten en lichtkoepels af te scheiden door de Roval-RoofGuard® er rondom heen te plaatsen.

Onderdelen
Het systeem bestaat uit aluminium staanders, die in een robuuste en oersterke aluminium koppelvoet zijn geplaatst. Dwars op de staanders zijn twee aluminium leuningen bevestigd. Vanuit de koppelvoet lopen de aluminium liggers dwars over het dak en eindigen in een van gerecycled kunststof gemaakt contragewicht. Dit contragewicht zorgt samen met de constructie voor een hoge mate van stabiliteit van het hekwerk. De liggers aan de uiteinden van het hekwerk – indien de randbeveiliging niet bijvoorbeeld aan een muur kan worden bevestigd – worden verzwaard met een extra contragewicht om de vereiste stabiliteit en veiligheid te garanderen. Hiervoor zijn de contragewichten stapelbaar gemaakt. Een pluspunt van de Roval-RoofSafety® is dat de dakrandbeveiliging
in hoogte verstelbaar is tot maximaal 1100 mm. Hoeveel leuningen, liggers en contragewichten nodig zijn, hangt uiteraard af van de gewenste lengte van de dakrandbeveiliging.

In combinatie met aluminium muurafdeksysteem
De Roval-RoofGuard® is uitstekend te combineren met de verschillende varianten muurafdekkappen van Roval Aluminium. Indien de mogelijkheid er is, kunnen de aluminium staanders onder de muurafdekkap tegen de opstaande betonnen of stenen dakrand worden bevestigd. Extra voordeel is dat het te benutten dakoppervlak wordt vergroot doordat er in dit geval geen liggers en contragewichten nodig zijn.
Als er geen borstwering is rondom het dak of als de hoogte van de borstwering minder bedraagt dan 150 mm dan heeft Roval daar een oplossing voor in de vorm van een Roval-RoofGuard®-Plint. Deze plint is gemaakt uit geëxtrudeerd aluminium en is standaard 177 mm hoog en 3000 mm lang.

Contragewicht
Roval Aluminium besteedt veel aandacht aan duurzaam ondernemen. Daarom is het Roval-RoofGuard®-Contragewicht, dat door zijn afgeplatte vorm weinig windweerstand kent, van gerecycled kunststof gemaakt. Het contragewicht wordt in principe direct op de dakbedekking geplaatst; voor pvc-dakbedekking rust het contragewicht op vier tot acht glijnagels. De handgrepen aan weerszijden van het contragewicht zorgen ervoor dat het vrij eenvoudig te transporteren is.
Het contragewicht kan worden voorzien van beschermviltjes op het moment dat het contragewicht op een ondergrond van pvc-folie rust in plaats van op een ondergrond van dakleer. Deze verhoogde viltjes voorkomen diffusie tussen twee kunststof materialen die tot beschadiging van de pvc-folie kan leiden met mogelijk lekkage tot gevolg.

In combinatie met ledverlichting in plint
Een unieke optie van de Roval-Roof-Guard® is dat deze is uit te rusten met ledverlichting voor extra veiligheid als bij duisternis het dak moet worden betreden voor bijvoorbeeld spoedreparaties.
Door de ledverlichting wordt de oriëntatie vergemakkelijkt en de veiligheid vergroot.

Normering
N 13374, klasse A
De Roval-RoofGuard®-dakrandbeveiliging met contragewicht is getest en gecertificeerd door ABOMA. http://www.aboma.nl.
Het systeem voldoet aan de norm EN 13374, klasse A.
Dit betekent onder meer dat het systeem voldoende weerstand biedt tegen extreem neerwaartse krachten, dat de railingen bij een zijwaartse kracht slechts beperkt doorbuigen en dat het systeem blijft functioneren bij een forse opwaartse belasting. Deze test laat zien dat de Roval-RoofGuard® tegen een stootje kan!

Glasparelzakproef
Bovendien is bij het Reynaers Institute (België), het grootste particuliere testcentrum van Europa, de glasparelzakslingerproef met succes uitgevoerd.
Dit is een praktijktest voor verticaal geplaatste constructies om de doorvalveiligheid te testen. Bij deze proef moet de randbeveiliging de krachten van een zak van 50 kg zodanig doorstaan dat de onderlinge samenhang van de constructie blijft bestaan.

Extra voordelen Roval-RoofGuard®
De Roval-RoofGuard® is gemaakt van duurzaam aluminium dat onderhoudsarm en nauwelijks aan erosie onderhevig is. Bovendien is het systeem in vrijwel alle RAL-kleuren leverbaar. De RoofGuard® is door het aluminium licht van gewicht en daardoor eenvoudig te vervoeren en te monteren. Het systeem heeft bovendien een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.
De Roval-RoofGuard® is een modulair systeem. Dat betekent dat er in de toekomst meerdere varianten op de markt zullen verschijnen en dat er diverse opties aan het systeem zullen worden toegevoegd.

Heeft u hulp nodig bij het maken van de juiste keuze? Vraag het één van onze specialisten

Neem contact met ons op of vraag direct een offerte aan.