Aluminium van toegevoegde waarde in interieur

Aluminium van toegevoegde waarde in interieur

2 februari 2021
Terug naar het overzicht

De associatie met aluminium bouwmaterialen is dat onze producten vooral in de buitenlucht worden toegepast. Dat klopt ook wel. De aluminium dakranden, muurafdekkappen, balusters, waterslagen en dagkanten die op en aan talloze nieuwbouw- en renovatieprojecten zijn te vinden, zijn vooral vanaf de straatkant zichtbaar. In alle soorten en maten en in allerlei bewerkingen en kleuren. Meestal als dakrandafwerking of geveldetaillering.Onze aluminium bouwproducten hebben echter ook de weg naar binnen gevonden. De architect én ook onze klanten en opdrachtgevers, zien de meerwaarde van aluminium in het interieur. Binnen de muren van woning- en utiliteitsbouw zie je steeds vaker dat aluminium de voorkeur verdient boven andere materialen, zoals kunststof of staal.

Kwaliteit aluminium

Waarom is dat eigenlijk? In de eerste plaats komt dat doordat aluminium eenvoudiger is te detailleren en te vormen dan staal. Bovendien is het een licht materiaal met alle voordelen van dien. Ook een kostenafweging kan ten grondslag liggen aan de keuze voor aluminium. Dat gaat hand in hand met de duurzame kwaliteiten van onze aluminium producten, die nauwelijks onderhoud behoeven en tot in lengte van jaren probleemloos meegaan.

Caland Dock

Een van de recente voorbeelden van aluminium dat toegepast is in het interieur is het prijswinnende project Caland Dock in Den Haag. Een ontwerp van architect Huub van Heesewijk van Kampman Architecten. Binnen, in de oneindig hoge atria, zijn de videranden van de afzonderlijke verdiepingen voorzien van aluminium zetwerk. Wit gepoedercoat, zodat de aluminium detaillering naadloos overgaat in de heldere, frisse uitstraling. Bekijk voor een indruk onze video over Caland Dock.

Stadsplein Forum

Een ander aansprekend voorbeeld van de rol van aluminium detaillering in het interieur is te zien in het appartementencomplex Stadsplein Forum in de Tilburgse Reeshof. Het resultaat van de vruchtbare samenwerking tussen Peter Keijsers van Bedaux de Brouwer Architecten en Walter van der Hamsvoord van De Architectenwerkgroep. Ook in dit atrium is gekozen voor aluminium afwerking.  De gestucte borstweringen langs de verdiepingen zijn voorzien van strakke en gladde, witte aluminium muurafdekkappen. De borstwering op de eerste verdieping is zelfs voorzien van een rondgewalste bronskleurige aluminium muurafdekkap toegepast, gemoffeld in RAL 7006. Esthetiek en functionaliteit komen hier wel heel dicht bij elkaar.

Kleinschalige toepassing

En het hoeft niet allemaal grootschalig, zoals de entree van Woonzorgcentrum Lindelo in het Belgische Lille laat zien. Het sluisportaal van de entree is voorzien van strak maatwerk in de vorm van aluminium wand- en plafondbeplating. Sta ook even stil bij de fraaie pilaren van roodgekleurde aluminium kolombekleding, die als twee schatbewaarders aan weerszijden van de entree de wacht houden.

Industriële uitstraling

Een roemrucht voorbeeld van aluminium detaillering dat binnen de muren is toegepast, is toch wel de voormalige Philips-fabriek op het Eindhovense Strijp-S van Paul Diederen en Joost Roefs van DiederenDirrix Architectuur & Stedenbouw. Slimme detaillering, want daar waar gebruik is gemaakt van de oorspronkelijke stalen kozijnen zijn deze aan de binnenzijde voorzien van een aluminium condensgoot die evenwijdig loopt aan de aluminium vensterbank. Ook zijn op verschillende plekken in het gebouw de ramen voorzien van aluminium dagkanten, die perfect passen bij de industriële uitstraling van het Rijksmonument.

        


Meer informatie of vragen?
Neem contact met ons op

We staan u graag te woord. Meer informatie vindt u op onze contact pagina.

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief